Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині несподівано розгорілася дискусія про... комунізм


Німеччина – Привид комунізму витає над Лівою партією Німеччини і вже добряче нашкодив цій політичній силі, яка стоїть на крайньому лівому крилі політичного спектру. Після висловлювань одного з партійних лідерів стосовно «випробовування шляхів», які ведуть до комунізму, з лівими більше ніхто дружити не хоче.

Як правило, коментарі в марксистській газеті Junge Welt мало хто сприймає всерйоз. Цього разу, однак, на одну зі статей звернула увагу вся Німеччина. Її автором є лідер Лівої партії Ґезіне Льотцш. Ліва партія – політична сила, яку утворили шляхом об’єднання колишніх ендеерівських комуністів і розчарованої частини західнонімецьких соціал-демократів і не менш розчарованих профспілкових активістів. Вона має двох лідерів, двох керуючих справами і двох уповноважених з питань партійної інтеграції.

І от один з цих лідерів, Ґезіне Льотцш, написала, що «шлях до комунізму можна знайти тільки в тому разі, якщо вирушити в дорогу, і спробувати пройти цей шлях або в опозиції, або в уряді». Такі слова партійного керівника наштовхують на висновок, що німецькі ліві рухаються в напрямку до комунізму.

Для інших політичних сил, представлених у німецькому парламенті, це справжній скандал. Генеральний секретар баварського Християнсько-соціального союзу Александр Добріндт, зокрема, зазначив: «Якщо партія оголошує своєю метою комунізм, тоді не слід дивуватися, що одного дня він ризикує бути заборонений рішенням конституційного суду в Карлсруе».

Критика пролунала і від лідера соціал-демократів Зіґмара Ґабріеля. Він заявив, що тепер тим більше не може уявити собі союзу з Лівою партією на федеральному рівні.

Сама Ґезіне Льотцш наголошує, що її просто неправильно зрозуміли: мовляв, цитату треба розглядати в контексті, і вона ніколи не ставила собі за мету домагатися побудови комунізму як колись у Радянському Союзі. «Моя політична мета – це демократичний соціалізм, яким я його змалювала в цій статті: мирним, демократичним і без експлуатації людини», – зауважила Льотцш.

Критика навіть у власних лавах

Із таким поясненням лідер Лівої партії дещо запізнилася. Цього року в Німеччині відбудуться сім виборів до земельних парламентів, і така дискусія навколо комунізму зовсім не сприяє покращенню іміджу цієї політичної сили.

«В ім’я ідеології і в ім’я комунізму були знищені мільйони громадян. Ми повинні це розуміти й постійно говорити про це», – заявив голова фракції лівих у ландтазі Тюрінгії Бодо Рамелов.

Дискусія навколо комунізму, викликана словами Льотцш, призвела вже й до загострення пристрастей. Перед будинком берлінського конференц-залу «Уранія», де днями відбувався форум за участю скандального лідера лівих, сталася бійка. Прихильники лівих радикалів напали на учасників демонстрації, організованої активістами Товариства жертв сталінізму. Отже, комунізм і таким чином нагадав про себе в центрі німецької столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG