Доступність посилання

ТОП новини

Українець переміг у конкурсі короткометражок на Youtube


Олеся Бортняк Київ – Український короткометражний фільм став лауреатом конкурсу Life in a day, який проводився відеосервісом Youtube. Короткометражний фільм «Іванки. Один день у Карпатах» про життя пастухів, що живуть у горах, презентував киянин Борис Гришкевич.

За правилами конкурсу Life in a day, кожен охочий міг зняти власний короткометражний фільм про один день зі свого життя. Усі надіслані відео були переглянуті журі. З роликів, що потрапили до фіналу, буде знято повнометражний фільм.

Лауреат конкурсу, режисер фільму «Іванки» Борис Гришкевич розповідає Радіо Свобода, що сюжет виник раптово при перегляді фільму «Тіні забутих предків» разом зі співавторами Денисом Мельником і Дмитром Міняйлом у сільському Будинку культури на Закарпатті. Героями фільму стали пастухи.

«Ми зрозуміли: це знак, що ми маємо знімати саме їх. Взяли намет, приїхали туди, поставили його, побули з ними день, щоб вони звикли до нас і не звертали увагу на камеру. Звичайно, у нас було у планах режисерувати. Почали мислити навіть штампами. Але природно, що життя розпорядилось інакше. І довелося зняти абсолютно документальне кіно», – говорить Гришкевич.

Ностальгія за втраченим зіграла на руку українцю

На думку драматурга, викладача Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого Станіслава Чернілевського, фільм Бориса Гришкевича «Іванки. Один день в Карпатах» є, безперечно, перемогою, адже власне кіновиробництво в Україні майже відсутнє.

«Я думаю, що тут спрацювала ностальгія за якоюсь вписаністю людини у живу природну стихію, яку втратили ми давно. Це так чи інакше те, що трапляється у культурі постійно», – зазначає Радіо Свобода драматург Станіслав Чернілевський.

Стрічку буде презентовано у рамках кінофестивалю Sundance у США 27 січня 2011 року, куди будуть запрошені усі фіналісти. Продюсером проекту виступив відомий голлівудський режисер Рідлі Скотт, а монтувати фільм буде оскароносний режисер Кевін Макдональд.

Свою перемогу за стрічку «Іванки. Один день у Карпатах» український режисер-лауреат конкурсу Life in a day Борис Гришкевич адресує мешканцям Закарпаття.

«Хотілось би посвятити мою роботу мешканцям Закарпаття і Карпатам у цілому. Щоб все у них було добре», – каже Борис Гришкевич.





ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG