Доступність посилання

ТОП новини

Литва на чолі ОБСЄ планує вирішувати «заморожені конфлікти»


Міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс
Міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс

Прага – Головним пріоритетом Литви на чолі Організації з безпеки та співпраці в Європі є вирішення так званих «заморожених конфліктів». Про це заявив міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс, чия країна цього року перебрала ротаційне головування у міжнародній організації, яка займається питаннями безпеки й захисту прав людини і демократії в Європі.

Маленька Литва на чолі впливової міжнародної організації вибрала собі одне з найскладніших завдань на континенті – вирішення «заморожених конфліктів».

«Це завдання не лише для нашого головування. Це проблема спільна для нас всіх. Вирішення конфліктів на території країни ОБСЄ мирним шляхом переговорів має бути нашим зобов’язанням, нашим спільним зобов’язанням», – заявив міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс, окреслюючи пріоритети своєї країни.

Упродовдж уже майже двох десятиліть ОБСЄ є посередником у конфлікті між Молдовою та Придністров’ям, Південною Осетією й Абхазією та Грузією, Нагірним Карабахом та Азербайджаном. Проте жоден з цих конфліктів так і не наблизився до вирішення.

Аудронюс Ажубаліс говорить, що Литва намагатиметься надати новий поштовх переговорам щодо Придністров’я і Нагірного Карабаху та підвищити роль ОБСЄ в Грузії.

Білорусь закликають до демократії

Але Литву чекають і непередбачувані нові виклики. У той час, як Литва перебирала головування в ОБСЄ, Мінськ закрив представництво організації в Білорусі через незгоду білоруської адміністрації Олександра Лукашенка з висновками спостерігачів від ОСБЄ на президентських виборах. Вибори у Білорусі, на думку спостерігачів, не відповідали принципам вільних і чесних виборів.

Аудронюс Ажубаліс закликав Білорусь повернутися до норм демократичних країн. «Я дуже шкодую, що ці принципи не були дотримані під час нещодавніх виборів у Білорусі і що Білорусь відмовила у продовженні роботи місії ОБСЄ в Мінську. Я закликаю Мінськ до перегляду цього рішення та до дотримання копенгагенських критеріїв та стандартів», – зазначив керівник МЗС Литви.

Литва захищатиме права журналістів

Також Литва ставить собі за завдання: захист прав журналістів по всьому світу та підтримку свободи засобів масової інформації. У червні Литва має намір скликати конференцію у Вільнюсі з питань безпеки журналістів.

«Важливість цієї конференції стає очевидною, якщо ви подивитесь, що упродовж останніх 12 років у світі під час виконання їхніх законних та важливих для суспільства професійних обов’язків було вбито понад 1100 журналістів та працівників засобів масової інформації. Так тривати не може», – наголосив Аудронюс Ажубаліс.

Також Литва планує підвищити зусилля у боротьбі проти торгівлі людьми, зброєю та наркотиками, а також розвивати толерантність шляхом освіти та створення спільних принципів у питаннях енергетичної безпеки. Разом з тим, голова дипломатичного відомства Литви визнав, що ці завдання є грандіозними для його маленької країни.

Литва перебрала в Казахстану головування в ОБСЄ і передасть його наступного року Ірландії, яка, у свою чергу, має передати кермо організації Україні у 2013 році.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG