Доступність посилання

ТОП новини

У Криму під тиском президентської Адміністрації влада помирилася з журналістами


Головний редактор красноперекопської газети «Перекоп» Валерій Верба
Головний редактор красноперекопської газети «Перекоп» Валерій Верба

Сімферополь – Конфлікт між красноперекопською владою і журналістами місцевої газети «Перекоп» врегульований. Про це Радіо Свобода повідомив головний редактор цього видання Валерій Верба. У п’ятницю він разом з мером Красноперекопська і головою Красноперекопської районної ради проводять у Сімферополі з цього приводу прес-конференцію. У понеділок 10 січня Валерій Верба заявив про тиск місцевої влади на журналістів. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що чиновники намагалися редактора і редакцію «зробити абсолютно кишеньковими», перетворити газету «в обслуговуючий персонал міської влади».

Головний редактор газети «Перекоп» Валерій Верба повідомив, що у вівторок, тобто, наступного дня після того, як на Радіо Свобода вийшов репортаж про тиск красноперекопських чиновників на місцевих журналістів, йому зателефонували з Адміністрації Президента Віктора Януковича.
Ганна Герман зазначила, що Президент відстоюватиме свободу слова і боротиметься з чиновницьким свавіллям. Сказала, щоб журналіст «тримався»


За словами Валерія Верби, початок шляху до примирення «проклала розмова з Ганною Герман». Заступник голови президентської адміністрації зателефонувала редактору якраз після зустрічі Віктора Януковича із членом Європейської Комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Філе. Ганна Герман зазначила, що Президент відстоюватиме свободу слова і боротиметься з чиновницьким свавіллям. Сказала, щоб журналіст «тримався», – розповів він.

Наступного дня, в середу, усіх учасників конфлікту: редактора, мера Красноперекопська і голову районної ради – запросив віце-спікер Верховної Ради Криму Григорій Йоффе і голова парламентської комісії зі зв’язків з громадськістю Юхим Фікс. Валерій Верба розповів: «Ми довго розмовляли і зрештою йому вдалося нас помирити. Ми визнали кожен свої помилки. І загалом, я вважаю, конфлікт врегульований».

Ще минулого тижня чиновники погрожували редактору звільненням і вихід газети був заблокований. Сьогодні ж видання, як повідомив Валерій Верба, вже друкується і в суботу прийде до читачів. Разом з тим, редактор сказав Радіо Свобода, що після всього усе ж подає заяву на звільнення – виходить на пенсію.

Валерій Верба за статтю «Віктор Янукович повертає в наші серця Україну» у вересні минулого року став одним з переможців республіканського конкурсу «Президент України: кримські пріоритети». Однак уже за місяць після цього чиновники нової місцевої влади почали втручатися у редакційну роботу, тиснути на редактора, що і привело до демаршу журналістів.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG