Доступність посилання

ТОП новини

Керівник української «Вікіпедії»: буде інтернет в селах – увійдемо в першу десятку


Київ – 15 січня «Вікіпедії» – найбільшій вільній онлайн-енциклопедії, статті якої пишуть на 260 мовах світу – виповнюється 10 років. Україномовна частина «Вікіпедії» належить до найбільших у світі, та розвивається швидше за подібні ресурси багатьох європейських народів. Про сучасне та майбутнє «Вікіпедії» в Україні в інтерв’ю Радіо Свобода розповів її регіональний керівник, голова громадської організації «Вікімедія Україна» Юрій Пероганич.

– Пане Пероганич, сьогодні інтерес до «Вікіпедії» стрімко зростає. Тому дедалі частіше люди публікують чи редагують статті, вносячи в них відверто неправдиву інформацію. Наскільки торкається це української «Вікіпедії», які статті найчастіше атакують?

– За кількістю статей українська «Вікіпедія» – на 16-му місці у світі. За темпами зростання – на шостому. За рік кількість її читачів зросла на 40%, щодня «Вікіпедію» читають українською понад мільйон осіб, тобто – 11 чоловік заходять щосекунди. Редагувати статті «Вікіпедії» може будь-яка людина. Але попри такий, на перший погляд, хаос – система така, що неможливо нічого зіпсувати: неправдиві зміни дуже швидко виявляються і відновлюються, причому скасувати правку може будь-хто. Об’єктами вандалізму є передовсім статті про історичних осіб та одіозних політиків – таких, як Тягнибок чи Симоненко. Тому статті, які найчастіше зазнають вандалізму, є захищеними – їх можуть змінювати тільки постійні автори, які регулярно дописують і які не помічені у неправдивих дописах.

– Хто найчастіше дописує у «Вікіпедію» українською? Чи підтримують ці люди проект своїми доброчинними внесками?


– Через історичну спадщину радянської доби, коли панували добровільно-примусові внески, в нас не має розвиненого інституту благодійності, який є на Заході. Тому в нас ще немає системи збору коштів від українців, вона з’явиться цього року. Не думаю, що внески будуть великими. Що ж до соціального складу дописувачів, то 90% із них – чоловіки, середній вік українського автора статтей – 25-30 років.

– В чому унікальність україномовної «Вікіпедії» у порівнянні з контентом інших народів?

– Український ресурс – один із небагатьох, у якому є статті про всі без винятку населені пункти України, аж до тих, які вже зникли. Що ж до змісту – українська «Вікіпедія» є більш якісна, за, наприклад, польську, яка посідає четверте місце в світі за кількістю статтей. Україномовні статті набагато детальніші та мають більший обсяг. Окрім того, український професор Володимир Білецький зробив надбанням громадськості написану ним тритомну енциклопедію з гірничої справи. Тепер український контент нашого проекту містить найповнішу у світі інформацію з цієї теми.

– Як ви оцінюєте перспективи української «Вікіпедії»?

– Українська версія «Вікіпедії» існує 7 років. За перші 4 роки українською було створено 100 тисяч статей. Зараз – створюємо 200 тисяч за півтора роки. Розвиваємося швидко, обганяємо фінів, які на 15-му місці у світі. Далі – все залежить від розвитку інтернету, чи прийде він у маленькі населені пункти. Якщо враховувати високу здатність українського народу творити контент, творити зміст , то невдовзі ми увійдемо в десятку. Наостанок хочу сказати: не бійтеся редагувати «Вікіпедію» – це головне правило! Ви нікому цим не нашкодите.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG