Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні програми мікрокредитування захищають українське село


Донецьк – Програма мікрокредитування бізнесу «Міжнародний молодіжний бізнес», яка діє в 40 країнах світу з ініціативи принца Уельського Чарльза, незабаром розширить своє представництво в Україні. В попередні чотири роки проект з соціального кредитування молодих людей, які започатковують власну справу, працював лише на Донбасі, допомагаючи жителям місцевих сіл своїми силами боротись із безробіттям. Цього року програма стане повноцінно всеукраїнською.

Поряд із Донецькою і Луганською областями, які стали пілотними для програми мікрокредитування молодіжного бізнесу, незабаром послуги партнерів ініціативи принца Уельського Чарльза стануть доступними ще в дев’яти регіонах України, обіцяють експерти програми. Проект підтримки молодіжного бізнесу поширюється в депресивних районах, там, де більше половини працездатної молоді не може знайти роботу.

«Ми не працюємо в крупних містах, і ніколи цього не прагнули – охопити Донецьк, Луганськ. Адже ми вважаємо, що в цих великих містах значно більше можливостей для молодих людей щось розпочати, влаштуватись на роботу. Ми робили акцент на моно індустріальні міста з депресивною економікою», – розповіла керівник програми на Донбасі Тетяна Гладишева.

Програма надає кредит під 12 відсотків річних розміром 17 тисяч гривень, а також консультаційну, менторську допомогу в розробці бізнес-плану. Це те, чого не вистачає молодим селянам, які мають творчі бізнес-ідеї, але не знають, з якого боку до них підходити. За чотири роки понад сто людей таким чином розпочали власну справу, і приблизно стільки ж бізнес-ідей не пройшли відбір.

«Програма не вітає торговельно-закупівельну діяльність. Ми завжди орієнтуємо молодих людей, щоб той бізнес, який вони пропонують розпочати у програмі, був пов'язаний з послугами чи виробництвом», – зазначає консультант програми Сергій Сінякін.

На варті села може стати соціальне підприємництво

Перукар Анастасія Петрова зі села Тельманове Донецької області – одна з тих, хто завдяки програмі став підприємцем.

«Що було робити. Роботи немає. Дитина маленька, дитину я виховую сама. Щоб піти працювати, треба в Донецьку орендувати житло. В селі перспективи у нас ніякої. До кінця не вірилось, що таке буває в житті і в нашому районі, хоча я чула про цю програму дуже давно», – каже жінка.

Англійська ініціатива з мікрокредитування малого бізнесу є соціальною, втім, близько межує з діяльністю фінансової установи, адже гроші повертаються в казну програми, що дає можливість продовжувати справу і видавати нові кредити.

Відсоткова ставка є реальною для малого підприємництва – за весь час існування програми несплачені лише два кредити. Жодний банк в Україні не надає подібних послуг, пропонуючи дрібним підприємцям такі ж умови, яких дотримується великий бізнес.

Між тим, експерти вітають появу нових соціальних фінансових установ, метою яких не є отримання прибутку. А новітнє «соціальне підприємництво» називають єдиним шансом врятувати українське село і маленькі містечка, на кшталт донецьких шахтних поселень, від остаточного зубожіння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG