Доступність посилання

ТОП новини

Преса США: вірус, що вразив ядерну програму Ірану, випробував Ізраїль


Як пише американський щоденник The New York Times, ізраїльські експерти брали участь у випробуванні комп’ютерного вірусу Stuxnet, який, як вважають, вразив ядерну програму Ірану.

За публікацією газети, випробування відбувалися в ізраїльському ядерному дослідницькому центрі біля міста Дімона в пустелі Неґев.

Це є однією з найчіткіших вказівок на те, що цей вірус був «створений як американсько-ізраїльський проект для підриву» іранської ядерної програми, пише газета.

Як мовиться в статті, іранські системи центрифуг для збагачення урану останнім часом зазнали низку виходів із ладу, і п’ята частина цих центрифуг нині не працює. Це завдало серйозної шкоди для можливостей для Ірану створити ядерну зброю.

Експерти з питань безпеки припускають, що іранська ядерна програма могла стати ціллю комп’ютерного нападу за допомогою вірусу з назвою Stuxnet.

Іран заперечує такі припущення. США і Ізраїль їх офіційно не коментують.

Ідеться про комп’ютерну зловмисну програму, яку класифікують як «комп’ютерний хробак» і яка спрямована проти великих промислових систем. На відміну від інших схожих «хробаків» цей вражає не центральний комп’ютер, а численні комп’ютерні логічні керівні контролери на багатьох окремих ділянках технологічного процесу. Ця здатність робить його особливо небезпечним, а видалення такого «хробака» перетворюється на складну, тривалу і дорогу справу.
XS
SM
MD
LG