Доступність посилання

ТОП новини

Іран продовжує демонстрацію об’єктів ядерної програми


Іноземні дипломати відвідали в неділю в Ірані ядерний об’єкт у місті Натанзі, де збагачують уран попри міжнародні санкції.

У суботу посли Алжиру, Венесуели, Єгипту, Куби, Оману, Сирії, а також Ліги арабських держав відвідали підприємство для виробництва важкої води в місті Араку.

Відмовилися брати участь у цій демонстрації Росія, Китай і Європейський Союз. Вони раніше заявляли в відповідь на пропозицію Ірану, що інспекції ядерних об’єктів мають здійснювати фахівці з Міжнародного агентства з атомної енергії, а не дипломати-посли.

А Сполучені Штати, Велику Британію, Францію і Німеччину, які разом із Росією й Китаєм беруть участь у переговорах про ядерну програму Ірану, Тегеран і не запрошував.

Проте посол Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє заявив у неділю, що цей візит засвідчує, за його словами, відкритість Ірану щодо його ядерної програми напередодні чергового кола переговорів про неї зі згаданими шістьма країнами.

У суботу голова Агентства атомної енергії Ірану і водночас виконувач обов’язків міністра закордонних справ Алі Акбар Салегі пообіцяв, що його країна продовжить збагачувати уран «дуже енергійно».

Діяльність на збагачення урану є головним елементом ядерної програми Ірану, який викликає підозри в намаганні Тегерана здобути ядерну зброю. Тегеран відкидає такі звинувачення, але доказів мирного характеру своєї програми не надає. Водночас Іран відмовляється припинити це збагачення попри всі міжнародні ініціативи. Ці відмови привели до запровадження вже чотирьох пакетів міжнародних санкцій Ради Безпеки ООН проти Ірану, а також санкцій окремих країн.
XS
SM
MD
LG