Доступність посилання

ТОП новини

Іпотека-2011: в очікуванні кредитних грошей


Київ – Український ринок нерухомого майна продовжує намацувати ґрунт. Ріелторські компанії сподіваються, що плече для відновлення докризового обсягу продажів підставить банківська система. Натомість банки не поспішають пропонувати доступну іпотеку. Фінансовим установам бракує так званих «довгих» грошей, які б можна було інвестувати на 10-20 років. Для них також є проблемою відсутність платоспроможних позичальників.

Ще відносно недавно ріелтори розповідали про неминуче зростання на ринку нерухомого майна, мотивуючи свої припущення відкладеним попитом, дефіцитом пропозиції чи іншими причинами. Зараз навіть найбільші оптимісти серед експертів сподіваються хіба що на стабільність.

«Гадаю, що друга половина року буде активнішою, ніж перша. Щодо цін, то я не бачу поки що передумов для зростання. Протягом 2010 року ми бачили стабільність, на таку ж стабільність ми очікуємо і в першій половині цього року», – твердить генеральний директор ріелторської агенції Ірина Луханіна.

Сподівання – на кредитний важіль

Протягом 2005-2007 років одним із визначальних чинників зростання цін на нерухоме майно було банківське кредитування. На кредитні ресурси продавці і посередники сподіваються і тепер.

Генеральний директор агенції нерухомості Галина Мельникова вважає, що економічна ситуація стала значно сприятливішою: «У банків є перспективи для пом’якшення умов кредитування – це і лояльніше ставлення до клієнта, і подовження термінів кредитування, деяке зниження ставок. Судячи з тих тенденцій, які є, повертається упевненість у можливості вкладати кошти на депозит, тому гадаю, що 2011 рік буде роком серйозного включення до процесу кредитування».

Керівники фінансових установ ще побоюються надмірно захоплюватися іпотечним кредитуванням, хоча кажуть, що певні групи позичальників зможуть розраховувати на гроші банків. «Однозначно не буде докризового підходу, коли кредити отримували всі, хто звернувся. Відбір буде жорстким, але не таким суворим, як це було 2010 року», – розповів перший заступник голови правління комерційного банку Олександр Ведяхін.

За словами банкіра, тенденцією року може стати подальше зниження ставок, зменшення суми початкового внеску до 25-30 з нинішніх 50-70 відсотків, а також початок кредитування у так званих «м’яких» валютах, приміром, російському рублі. Водночас банки ще не готові до масової іпотеки – орієнтиром для них є помешкання вартістю від 300 тисяч доларів.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG