Доступність посилання

ТОП новини

Кримські комуністи обрали нового лідера і хочуть повернення Леоніда Грача


Леонід Грач
Леонід Грач

Сімферополь – У минулі вихідні в Сімферополі пройшла надзвичайна партійна конференція Кримської республіканської конференції Комуністичної партії України. Її делегати обрали новим лідером кримських комуністів колишнього народного депутата України Наталію Штепу. Однак перший секретар ЦК КПУ Петро Симоненко уже заявив, що партконференція у Криму була нелегітимною.

Формально конференція мала статус позачергової, а її надзвичайність полягала в тому, що була скликана на вимогу 4 тисяч 206 кримських комуністів – це більше третини усіх членів кримської парторганізації КПУ. Делегати конференції обрали новий склад кримського рескому Компартії і нового лідера – Наталію Штепу, яка двічі була народним депутатом України від КПУ і зараз є членом її Центрального комітету.

Наталію Штепу вважають людиною колишнього лідера кримських комуністів Леоніда Грача, якого 16 грудня минулого року президія Центрального комітету КПУ виключила з партії та її фракції у Верховній Раді України. Тоді ж було ухвалено рішення про розпуск Кримського рескому Компартії. Виключення Леоніда Грача з КПУ стало підсумком багатолітнього суперництва з першим секретарем ЦК Компартії України Петром Симоненком, яке в останні кілька місяців переросло у гострий конфлікт.

Сам Леонід Грач подав апеляцію до Центральної контрольної комісії КПУ, а на конференції був як гість. В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив, що партконференція та її рішення – абсолютно легітимні і відповідають статуту КПУ.

«Це єдина легітимна дія в усій цій епопеї, ініційованій обуржуазненим керівництвом Компартії України, яке обслуговує кримінальний олігархічний донецький капітал і порушило всі норми партійної етики та партійний статут, виключивши Грача з КПУ та розпустивши республіканський комітет партії». – зазначив Леонід Грач.

Чи доживе кримська парторганізація КПУ до травня?

Лідер Компартії Петро Симоненко в інтерв’ю виданню «Комерсант-Україна» назвав цю конференцію нелегітимною і «позапартійним заходом», проведеним із «грубими порушеннями внутрішньопартійних норм». Він заявив, що рішення цієї партконференції «не будуть визнані».

Ще 10 січня прес-служба КПУ повідомила про зустріч партійного керівництва із секретарями низки кримських райкомів і міськкомів Компартії. «Ухвалено рішення попередити комуністів Кримської республіканської парторганізації про нелегітимність призначеної на 15 січня партконференції й про те, що взявши в ній участь вони, тим самим, фактично поставлять себе поза партією», – ішлося в повідомлені.

Секретаріат ЦК КПУ вирішив провести партконференцію кримських комуністів аж у травні 2011 року. На ній планується обрати новий склад рескому і секретаріат кримської парторганізації, повідомила прес-служба КПУ.

Разом з тим, на пропозицію обраного на альтернативній, позачерговій партконференції кримської організації нового першого секретаря рескому КПУ Наталії Штепи, кримські комуністи відновили Леоніда Грача в компартії і закликали Центральну контрольну комісію КПУ ухвалити аналогічне рішення. Сам колишній лідер кримських комуністів за своїм звільненням і виключенням з партії бачить «слід донецьких олігархів» і обіцяє боротися «до кінця».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG