Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі іранців протестують на Facebook проти санкцій


Прага – Понад 20 тисяч іранців вже приєдналися на сторінках Facebook до онлайн-протесту проти санкцій Заходу щодо Ірану, котрі забороняють Тегеранові закуповувати нові пасажирські літаки та запчастини до них. Одним із приводів до цього протесту стала катастрофа Боїнга-727 на території Ірану, коли 9 січня загинули 77 зі 105 пасажирів і команди літака. Одна з причин трагедії – майже 40-річна експлуатація вже зношеного лайнера.

Катастрофа поблизу іранського міста Урмії була останньою з низки катастроф літаків, які іранські авіатори пояснюють зношеним і старим авіпарком в Ірані. Експерти кажуть, що накладені США санкції перешкоджають Ірану модернізувати його літаки американського виробництва.

Згідно з повідомленням «Нью-Йорк Таймз», Міжнародна організації цивільної авіації попередила, що «американські санкції проти Ірану ставлять перед небезпекою життя цивільних пасажирів та перешкоджають іранській авіації в отриманні необхідних запчастин для ремонту літаків».

Учасники онлайн-протесту звинувачують владу США

Протести на веб-сторінці Facebook озаглавлені словами: «Зупиніть санкції проти невинних людей. Дайте людям літати безперешкодно». Протестують іранці англійською та перською, як з Ірану, так і з інших країн світу.

«Іранцям не можна відмовити у безпеці польотів», – наголошено в одному із повідомлень. «Їм не можна забороняти у гарантіях безпеки під час подорожей» – запевняє інше.

Одна з організаторів протестів, 31-річна іранська студентка в Швеції Мар’ям Теграні сказала Радіо Свобода: «Ніхто, як виглядає, не звертає уваги на той факт, що невинні люди гинуть в Ірані внаслідок санкцій... Це що, вони вважають нормальними санкціями?»

Мар’ям Теграні також зауважила, що із майже 30 тисяч онлайн-протестувальників 60 відсотків приєдналися до цієї акції на Facebook із Ірану.

Учасники протесту кажуть, що вони не відповідають за політику президента Ахмадінеджада, як і ті 77 людей, що загинули 9 січня у Боїнгу-727. Учасники протесту звинувачують американських урядовців у тому, що вони своїми санкціями проти режиму в Тегерані фактично загрожують пересічним іранцям.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG