Доступність посилання

ТОП новини

Румунський режисер претендує на Оскара


Румунський режисер Флорін Шербан, Берлін, 20 лютого 2010 року
Румунський режисер Флорін Шербан, Берлін, 20 лютого 2010 року

Прага – Фільм румунського режисера Флоріна Шербана є серед фіналістів Американської кіноакадемії, яка вручає найпрестижнішу премію в світі кіно, знаменитого Оскара. Фільм «Як я хочу свистіти, то свищу» знятий на мізерний бюджет молодим режисером. Стрічка розповідає про життя підлітка у колонії для малолітніх злочинців і завоювала чимало інших престижних призів у Європі, перш ніж увійти до списку з понад 100 іншомовних фільмів, який щорічно складають у Голівуді. Більше про цей фільм Радіо Свобода розпитало безпосередньо його автора Флоріна Шербана.

– Пане Шербан, Вам було лише 14 років, коли було повалено режим Ніколае Чаушеску в 1989 році, але Ви говорите, що режим вплинув на Ваш світогляд, у чому?

– Я не маю ностальгії за режимом, але маю ностальгію за своїм дитинством. Я думаю, що коли ви ідете додому ввечері і можете включити світло, коли ви включаєте кран, і тече вода, ви почуваєтесь комфортно, але чогось іншого, великого бракує. І це я хотів наголосити, що ми, ті, хто виріс за часів комунізму, мали щось, чого ми не маємо зараз. Навіть звичайні речі, прийняти ванну, наприклад. Не було гарячої води – треба було щось вигадувати, щоб прийняти ванну. І ці вигадки досі дають мені привід сміятися чи посміхатися.

– Дехто каже, що Ваш фільм «Як я хочу свистіти, то свищу», є фільмом про тюрму. А як би Ви його охарактеризували?

– Для мене, це історія дитини, підлітка, і його пригоди. Я не вважаю, що це є тюремний фільм. Для мене це фільм, перш за все, про любов, про багато різних видів любові, про любов підлітка до брата, його любов і ненависть до його матері, любов до дівчини. Для мене це історія кохання, перш за все.

– У певні моменти Ваш герой, Сільвіу, сягає ледь не шекспірівського драматизму. Він один протистоїть непереборному злу. Як Ви створювали свого героя?

– Коли ви пишете, ви маєте співпереживати. Якщо ви не проживаєте життя разом зі своїм героєм протягом того часу, коли ви пишете сценарій, ви не зможете вдихнути у нього життя. Я не хочу пояснювати, чому він поводиться так, чи так, бо це – робота для глядача. Мене часто запитують, чому румунські фільми останніх 5-6 років такі успішні. Я не знаю, чи тим, як майстерно вони зроблені, вони стають успішними. Мені здається, що до них вкладається серце, і в моєму Сільвіу є багато мого серця.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG