Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині хочуть відсудити в громади церкву на користь УПЦ (МП)


Українські священики
Українські священики

Донецьк – На Донеччині триває конфлікт між священиками Київського і Московського патріархату. Представники УПЦ (МП), які місяць тому силоміць намагались захопити український храм у селі Кам’янка Донецької області, подали до суду, щоб перевести церкву під свою юрисдикцію. Священнослужителі Київського патріархату не згодні з цим, адже вони протягом останніх 16 років своїми силами відбудовували церкву.

Столітня церква у німецькому селищі Кам’янка Донецької області знову стала яблуком розбрату між священиками Київського і Московського патріархату. Київський патріархат 16 років проводить там служби, зокрема, російською мовою.

Але саме зараз священнослужителі, підпорядковані Москві, вирішили прибрати храм до рук, кажуть їхні опоненти. Ще 6 грудня були проведені фіктивні збори села, які винесли рішення про передачу храму в юрисдикцію УПЦ (МП).

Втім, селищна рада визнала збори нелегітимними. Але «москвичі» пішли іншим шляхом – користуючись зборами селян із економічних питань, цієї неділі 16 січня УПЦ (МП) зареєструвала російську парафію і представила громаді новопризначеного священика.

Головою парафії проголосився донецький бізнесмен, якого пов’язують з одним із донецьких нічних клубів, Анатолій Корюк. Він повідомив, що вже подав до суду, щоб скасувати рішення про передачу церкви українській громаді Київського патріархату, винесене 16 років тому.

Донецький бізнесмен Анатолій Корюк
«Де нам завтра збиратись? Іде велике свято. Де ми можемо посвятити воду? Ідуть інші свята. У нас створена релігійна громада, і ми подали до суду про визнання права такого ж як і в Київського патріархату. У нас немає Київського чи Московського – є українська православна церква», – говорить Анатолій Корюк.

Він попросив вийти за двері близько 30 парафіян української церкви Вознесіння, а також настоятеля церкви отця Христофора. Люди пояснюють агресію у свій бік намірами «москвичів» відібрати їхню церкву:

– Сказали, що треба передати цю церкву у Московський патріархат. Тому що українська церква неправильна.

– Не треба нам Московського патріархату – нам потрібен наш храм і Господь Бог.

– Я ходила весь час, ходжу і буду ходити – і мама моя ходила.


Ставлення священиків взаємне


Отець Феогност
Новий священик, призначений митрополитом Іларіоном, отець Феогност очікуватиме рішення суду, а поки що проводитиме служби в місцевій школі.

Обидві сторони закликають не розпалювати ворожнечу, втім, поза очі критикують одне одного.

Отець Феогност говорить, що не здивований поведінкою київських священиків, бо за сто років вона, за його словами, не змінилась. «Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська області – УНА-УНСО людей виганяли з храмів, як скотину», – каже він.

Натомість київські священики обурені намірами УПЦ (МП) переписати документи на церкву в Кам’янці.

«Жодного разу я не бачив, щоб Київський патріархат нахрапом ломився в храм, захоплював. Це рейдерське захоплення. Так хіба мають чинити православні християни? Хіба можна називати священиками людей, які так приходять?» – зауважує отець Володимир (Коскін).



Представники УПЦ КП вказують на зв'язок донецької влади з Московським патріархатом


Сільський голова Кам’янки Микола Ковбасюк зберігає нейтралітет і просить про це ж і селян. «Я нікого не підтримую, оскільки не маю права когось підтримувати. Вирішувати питання про передачу церкви ні ви, ні я не маємо права. Не влаштовуйте тут базару, не поливайте один одного брудом», – закликає сільський голова.

У тому, що ініціатива із захоплення церкви іде від донецької влади, висловлюють упевненість київські священики, адже голова облдержадміністрації Анатолій Близнюк не йде на контакт із архієпископом Сергієм. Крім цього, помічники Близнюка разом із правоохоронцями пильно стежили за перебігом зборів у Кам'янці.

Допомагаючи московській церкві, бізнесмен Анатолій Корюк лобіює певні бізнес-інтереси, пояснюють київські священики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG