Доступність посилання

ТОП новини

Бельгія – рекордсмен за кількістю фальшивих євро


Брюссель – У більшості країн європейської співдружності обіг фальшивих євро останнім часом значно скоротився. Експерти пояснюють це тим, що єдина грошова одиниця Європи має потужний захист завдяки новітнім технологіям. Та незважаючи на це, є країна, де минулого року зафіксували рекордне зростання кількості фальшивих євро. Мова йде про Бельгію, державу, в столиці якої перебуває більша частина адміністративних установ Євросоюзу.

Минулого року на рекордних 60 відсотків зросла кількість виявлених підроблених євро у Бельгії. Донедавна ця країна вважалася добре захищеною від напливу «продукції» фальшивомонетників. Тепер тут констатують, що одна купюра з десяти тисяч – підробка.

Спеціалісти поки що не мають точних пояснень цього явища, хоча зауважують, що найчастіше зустрічаються фальшиві купюри 20 та 50 євро.

«У 2010 році, на відміну від попередніх років, у Бельгії дійсно було в обігу більше фальшивих грошей, ніж у решті держав єврозони, – коментує скарбник Національного банку Бельгії Жан Ільґерс. – Це залежить від походження цієї злочинної продукції та зон, де зосереджується більша частина цих підробок».

Тим часом, федеральна поліція повідомляє, що комерційні заклади найчастіше перевіряють гроші ультрафіолетовими детекторами.
Але цього недостатньо, зауважує Жерон Петерс, комісар відділу правоохоронних органів, що спеціалізується на боротьбі з цим видом злочинів.

«Контролю тільки ультрафіолетовими променями або «блакитними лампами» недостатньо, – каже він. – Уже понад 80 відсотків нинішніх фальшивих купюр мають доволі пристойну імітацію цього виду захисту. Тож тільки такого контролю замало».

Фальшиві євро мають італійське походження

До того ж, збут фальшивих євро полегшується ментальністю бельгійських торговців. Жерон Петерс зауважує, що представники комерційних закладів часто не перевіряють грошей взагалі, бо бояться цим образити клієнтів.

Згідно з даними розслідувань, левова частка виявлених у Бельгії підроблених євро були виготовлені в Італії.

Щоб запобігти подальшому розповсюдженню фальшивих купюр, місцеві правоохоронці закликають громадян бути пильними при розрахунках. Тим часом, Національний банк пішов іншим шляхом: тут оголосили набір на безкоштовні курси для представників торгівлі. Мета – навчити їх відрізняти справжні євро від підроблених.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG