Доступність посилання

ТОП новини

Не плюй у колодязь, або як Лужков просив дозволу на проживання у Латвії


Рига – Колишній мер Москви Юрій Лужков звернувся до латвійської влади з проханням надати йому тимчасовий дозвіл на проживання у Латвії. У відповідь міністр внутрішніх справ Лінда Мурнієце, з огляду на вороже ставлення Лужкова до Латвії, ухвалила рішення внести його до списку нев’їзних до країни осіб.

Наприкінці минулого року колишній мер столиці Росії Юрій Лужков подав до посольства Латвії у Росії запит із проханням надати йому дозвіл на проживання в країні.

Екс-мер російської столиці не приховував, що не збирається переселятися до Латвії, посвідка на проживання у цій країні потрібна йому для вільного пересування у межах Євросоюзу.

Інформацію про отримання запиту від Лужкова підтвердив прес-секретар Управління у справах громадянства та імміграції Латвії Андрій Рябцев.

«Так, я можу підтвердити, що латвійська імміграційна влада отримала запит про надання дозволу на право проживання від колишнього мера Москви Юрія Лужкова. Підставою для запиту є інвестиції, які Лужков вклав у латвійську економіку», – зауважив Андрій Рябцев

Представник латвійської імміграційної служби повідомив, що у громадян третіх країн є можливість отримати тимчасовий дозвіл на проживання, якщо вони мають нерухому власність у Латвії вартістю 200 тисяч доларів, внесли інвестиції у банківський субординований капітал у розмірі 400 тисяч доларів або вклали в основний капітал латвійських підприємств мінімум 50 тисяч доларів.

Юрій Лужков мотивував свій запит на отримання дозволу на проживання у Латвії тим, що інвестував кошти у латвійський Rietumu Banka, а також має нерухомість у Юрмалі.

Латвія запит не задовольнила

Латвійська сторона розпочала перевірку цих даних. Згідно з латвійським законодавством, запит розглядається 30 днів, однак у випадку із Лужковим термін був подовжений до 20 квітня.

Не очікуючи результатів перевірки, міністр внутрішніх справ Латвії Лінда Мурнієце, на підставі інформації, наданої правоохоронними органами, ухвалила рішення внести Юрія Лужкова до списку небажаних для Латвії осіб.

Згідно із Імміграційним законом Латвії, іноземець не може отримати дозвіл на проживання в Латвії у випадку включення його до «чорного списку»

«Обґрунтуванням для внесення Лужкова до «чорного списку» було його ставлення до Латвії, його ворожі висловлювання про Латвію, його бажання використовувати Латвію в особистих цілях, оскільки очевидно, що його метою було не інвестувати в Латвію, не розвивати латвійську економіку, а використовувати Латвію для вільного пересування у Шенгенській зоні», – зауважила Лінда Мурнієце

Наплював у колодязь...

Юрій Лужков відзначився нелояльними висловлюваннями про Латвію, порівнював її із Камбоджею часів Пол Пота, у 1998 році заборонив продавити у Москві латвійські товари, а також заявляв про те, що російській мові слід надати статус державної у Латвії.

З огляду на це, наміри Лужкова отримати дозвіл на проживання саме у Латвії викликали значний резонанс як у цій балтійській країні, так і в Європі.

Зокрема, оглядач британського видання The Economist Едвар Лукас висловив нерозуміння того, що Юрій Лужков обрав у якості «пункту призначення» Латвію – «пекло, в якому правлять фашисти та етнократи-русофоби». Саме так окремі російські політики та більшість російських ЗМІ описують Латвію.

Натомість Юрій Лужков, за інформацією російських джерел, після відмови у Латвії, збирається просити дозвіл на проживання в іншій європейській країні.

Віце-спікер Росії Володимир Жириновський висловив припущення, що намір Лужкова отримати дозвіл на проживання в Європі пов’язаний із його бажанням уникнути можливого кримінального переслідування в Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG