Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ залишився без статусу «мільйонника»?


Дніпропетровськ – За даними облстату, наразі у Дніпропетровську проживає менше за 998 тисяч осіб постійного населення. А втім, офіційно про втрату статусу «мільйонника» в місті поки не оголошують.

Про загрозу втрати статусу «мільйонника» фахівці попереджали Дніпропетровськ ще два роки тому. Головною причиною називали низькі показники народжуваності. Упродовж кількох останніх років кількість померлих приблизно у півтора раза більша за кількість народжених.

Невеличкий сплеск народжуваності в останні роки не зміг змінити це співвідношення, зауважує головний акушер-гінеколог області Людмила Падалко.

«Щоб досягти простого відтворення населення, треба, щоб на кожну жінку репродуктивного віку припадало 2,2 дитини. У нас цей показник приблизно удвічі менший», – констатує лікарка.

Наявне населення все ще перевищує мільйон

Серед причин скорочення населення спеціалісти називають і високі показники міграції. Дві третини із загального числа мігрантів їдуть жити з Дніпропетровська в інші населені пункти регіону, два відсотки – за кордон, розповідають в обласному управлінні статистики.

А втім, фахівці-статистики закликають поки не робити поспішних висновків щодо втрати «мільйонного» статусу Дніпропетровськом. Як пояснили Радіо Свобода, остаточних даних щодо демографічної ситуації за підсумками 2010 року наразі нема.

Справді, за останніми даними – на 1 грудня – в місті проживає менше за 998 тисяч осіб постійного населення. Але якщо порахувати населення наявне, разом із мігрантами та тимчасово працюючими, то вийде 1 мільйон 7 тисяч людей. А це і не дає підстав заявити про втрату статусу мільйонника офіційно.

Втрата статусу – не проблема?

Між тим поняття «мільйонник», пояснюють у міській раді, – це річ неофіційна, скоріше іміджева. Жодних привілеїв, зокрема, дотацій із держбюджету, місту цей статус не приносить. Дніпропетровськ є містом-донором державної скарбниці, але показники вилучень та надходжень до міського бюджету не залежать від розрахунків на душу населення.

Тим часом у міській владі запевняють, що статус мільйонника не здадуть «без бою». Зокрема, у планах – залучення «резерву»: приєднання до міста кількох прилеглих селищ. Їхні мешканці й так працюють, навчаються та лікуються в Дніпропетровську, хоча офіційно містянами не є.

В Україні, за останніми даними, містами-мільйонниками є Київ, Харків та Одеса. Остання – на порозі втрати статусу мільйонника. А населення Донецька стало меншим від мільйона півтора року тому.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG