Доступність посилання

ТОП новини

США не очікують проривів у переговорах із Іраном


Сполучені Штати Америки заявили в четвер, що не очікують на «великі прориви» в переговорах пізніше цього тижня з Іраном щодо його ядерної програми, які мають відбутися в Стамбулі в Туреччині.

У переговорах мають узяти участь п’ять постійних членів Ради Безпеки ООН – Велика Британія, Росія, Китай, Сполучені Штати і Франція, – а також Німеччина.

Тим часом раніше в четвер у Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що ці переговори мають стосуватися не тільки ядерної програми Ірану, але й зняття санкцій із цієї країни.

А представник Ірану в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє, який перебував у Росії, заявив, що його країна не має наміру відмовлятися від збагачення урану, але співпрацюватиме з Міжнародним агентством із атомної енергії.

За його словами, Іран не має гарантій стабільного постачання ядерного палива на атомну електростанцію в Бушері і через те готує його власне виробництво.

Саме відмова Ірану припинити збагачення урану стала причиною накладення на цю країну вже чотирьох пакетів міжнародних санкцій Ради Безпеки ООН, а також санкцій окремих держав чи міжнародних організацій.

На Заході побоюються, що справжньою метою створення програми збагачення урану є прагнення Ірану таємно здобути власну ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає.
XS
SM
MD
LG