Доступність посилання

ТОП новини

У День Соборності донеччани несоборні


Донецьк – Донецький суд заборонив ходу на честь Степана Бандери у День Соборності, яку пропонували провести донеччани. Підставою для цього стало звернення у міську раду Комуністичної партії України, яка просила дозволу на проведення мітингу, що мав завадити націоналістам. В результаті заборонив проводити ходу обом сторонам.

У День Соборності громадські організації і партії не змогли поділити між собою центр Донецька. Як наслідок – комуністам суд заборонив проведення будь-яких заходів, а національним об’єднанням дозволили провести один мирний захід біля пам’ятника Шевченку з нагоди Дня Соборності.

Мирну ходу на честь роковин присвоєння Степанові Бандері звання Героя України, яку у Донецька планували організувати низка патріотично налаштованих сил, комуністи сприйняли як «марш фашистських організацій». З відповідною заявою вони звернулись до СБУ і міської ради.

«Сам по собі націоналізм – це крок до фашизму. І тому ці націоналістичні настрої, які є в заявці на проведення мітингу, де переписується історія, скасували назву площі Леніна – звичайно комуністи з цим не погоджуються», – говорить представник Компартії Володимир Бережний.

Комуністи освоюють Інтернет

Комуністи кажуть, що дізнались про заявку націоналістичних сил з Інтернету. Хоча цю заявку подала безпартійна людина, яка запросила на мітинг інші партії. Донеччанин Володимир Кружко, який від свого імені подавав заявку, дивується, яким чином ця інформація потрапила у всесвітню мережу. Він стверджує, що очікуючи відповіді від міської ради не розголошував про наміри провести захід. «Я свою заявку подав виключно до міської ради. Після того, як подав, я п’ять днів сидів із закритим ротом», – стверджує Кружко.

У міськвиконкомі не змогли задовольнити заявки обох політичних таборів, а тому вирішили звернулись до суду за допомогою.

«Керуючись метою запобігти порушення громадського порядку, масовим заворушенням чи сутичкам між громадянами міська рада звернулась з цим позовом. Організації і громадяни, які мають протилежні погляди, можуть порушувати громадській спокій», – говорить юрисконсульт Донецького міськвиконкому Юлія Переясловська.

Щоб уникнути провокацій,вчора Окружний адміністративний суд м. Донецка ухвалив рішення заборонити щонайменше восьми партіям провести смолоскипну ходу на честь Степана Бандери від пам’ятника Шевченку до площі Леніна у Донецьку. У той же час Компартії України заборонили встановлювати машини і аудіотехніку в аналогічний час в цьому місці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG