Доступність посилання

ТОП новини

«Заборони акцій у Києві не буде»


Київ – Ситуація після вчорашніх вибухів у Макіївці Донецької області стабільна і нових погроз немає. Про це заявив сьогодні на брифінгу Прем'єр-міністр України Микола Азаров. Тим часом політологи вважають, що останні події в Макіївці не вплинуть на проведення опозиційних акцій 22 січня у Києві.

Микола Азаров зазначив, що правоохоронні органи в Макіївці здійснюють необхідну оперативну роботу з виявлення тих, хто несе відповідальність за вибухи.

«Ситуація в місті абсолютно спокійна. Я думаю, що загрози для нових таких актів зараз не існує. У всякому разі, всі громадські будівлі, вулиці, всі ті приміщення, які можуть викликати якусь підозру, взято під контроль. Ситуація перебуває під контролем зараз», наголосив глава уряду.

Акції у Києві і можливі ризики для влади

Політологи переконані, що вибухи в Макіївці не вплинуть на проведення опозицією акцій 22 січня в Києві. Таку думку вони висловили на прес-конференції «Акції протесту в День Соборності: ризики для влади та опозиції» у Києві.

Зокрема директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що влада не буде реалізовувати сценарій заборони акцій через загрозу вибухів у Києві.

Він наголосив, що правоохоронні органи вже запевнили громадськість, що більше вибухів не буде, й повідомили, що ситуація під контролем.

Кулик прогнозує, що в суботу в Києві зберуться не більш ніж по 5-7 тисяч учасників на різних майданах столиці і називає заплановані «останнім видихом опозиційних сил».

У свою чергу директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко зауважив, що можливим ризиком для влади є «її неадекватні дії в ході акцій, які можуть привести до небажаного силового розвитку».

Водночас політолог впевнений, що влада зацікавлена, аби акції протесту пройшли мирно. «Щоб показати свою стабільність і силу, без застосування сили», - наголосив він.

Міліція обіцяє «зафіксувати» усіх учасників акції

Начальник Головного управління МВС в Дніпропетровській області Віктор Бабенко не рекомендує жителям регіону їхати до Києва на святкування Дня Соборності.

Про це сьогодні Бабенко сказав під час наради в Дніпропетровській ОДА. За його словами, жителі регіону, які поїдуть до Києва на святкування Дня Соборності, будуть на місці «зафіксовані, задокументовані, їм також буде дана оцінка у випадку якихось подій».

«Є інформація, що в Києві планується організація кровопролитних акцій – для цього підготовлені певні сили. З цією метою проводиться робота в області, пов`язана з тим, щоб знайти дурників, у моєму розумінні, і направити до Києва як гарматне м`ясо», наголосив Бабенко.

20 січня 2011 року в Макіївці прогриміли два вибухи - біля торгового центру і біля центрального входу до адміністративної будівлі держпідприємства «Макіїввугілля». У результаті обох вибухів пошкодження одержали будівлі, потерпілих немає. Поблизу одного з місць вибуху на стіні було виявлено прикріплений конверт, в якому містилася вимога виплатити велику суму грошей «від людей, які відомі в Макіївці».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG