Доступність посилання

ТОП новини

ООН розпочинає розслідування у справі смерті російського адвоката


Російський адвокат Сергій Магнітський
Російський адвокат Сергій Магнітський

Прага – ООН починає розслідування у справі голосного випадку смерті російського адвоката Сергія Магнітського, що стався внаслідок нестерпних умов перебування в ув’язненні і під впливом тортур. Магнітський займався антикорупційними справами в Росії. Очікується, що ЄС та США, які підтримують це розслідування, можуть вдатися до заходів проти Росії, якщо там не з’ясують офіційно реальні причини загибелі Магнітського та осіб, причетних до цього.

Радіо Свобода отримало підтвердження від Верховного комісара ООН з права людини про «співпрацю комісара ООН у справах позасудових убивств з Російською Федерацією стосовно випадку з Сергієм Магнітським за нормальними дипломатичними каналами». Комісія у справах позасудових вбивств долучила до «безпрецедентного розслідування» спеціального доповідача, незалежних адвокатів і суддів, щоб відповісти на питання про причини смерті Магнітського у кінці 2009 року.

37-річний Магнітський помер унаслідок неодноразових відмов йому у медичній допомозі під час майже річного перебування у досудовому ув’язнені в Росії. Його затримали після оприлюднення фактів про ймовірну участь у незаконному привласненні 230 мільйонів доларів високопосадовців з Міністерства внутрішніх справ Росії та Податкового відомства цієї держави за наперед створеною злочинною схемою.

Після цього Магнітського обвинуватили у допомозі фонду Hermitage Capital в Росії, інтереси котрого адвокат захищав, приховати податки і заарештували. Магнітський помер в слідчому ізоляторі «Матроська тиша» в Москві 19 листопада 2009 року.

Представники Hermitage Capital заявляють, що справа Магнітського – це міжнародний скандал

Офіційно російська сторона заявляє, що причиною смерті Магнітського стала гостра серцева недостатність, хоча міжнародні організації, які брали участь у вивченні причин загибелі цього російського адвоката, заявили, що «смерть викликана спеціально створеними нелюдськими умовами утримання під вартою».

Вільям Броудер, виконавчий директор Hermitage Capital і один з головних свідків у справі Магнітського, каже про велику важливість виявлення справжніх причин смерті адвоката: «Факт міжнародного розслідування ООН дуже важливий, бо росіяни продовжують стверджувати, що справа Магнітського – чисто внутрішнє явище Російської Федерації. Розслідування ООН показує, що це справа всієї міжнародної спільноти, важлива для всіх членів ООН»

ООН перебрала це розслідування від міжнародної неурядової організації з Лондона «Редресс», яка сама звернулася в ООН з цієї пропозицією і надала 100-сторінкову доповідь у цій справі. Речник «Редресс» Юрґен Шерр не переконаний, що розслідування ООН призведе до повного розкриття і судового переслідування всіх винних у смерті Магнітського, але вважає, що саме розслідування на такому рівні змусить Росію виконувати її міжнародні зобов’язання щодо Декларації прав людини та Угоди проти тортур.

Експерти також сподіваються, що ЄС і США разом з ООН вдадуться до санкцій щодо російських осіб, причетних до справи Магнітського, у разі відмови від розкриття справжніх причин смерті адвоката та причетних до цього. Деякі з американських конгресменів вже пообіцяли сприяти такому голосуванню в Конгресі США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG