Доступність посилання

ТОП новини

Щоби старість у радість


Львів – Допоки урядовці дискутують про пенсійну реформу і збільшення пенсійного віку, в обласних центрах дедалі популярнішими стають школи для літніх людей. Навчатися мають змогу пенсіонери у Києві,Сумах, Кіровограді, Ковелі.

У Львові, окрім університету третього віку, Інститут громадського лідерства проводить освітню програму «Золоті роки».

30 пенсіонерів, віком від 50 до 86 років уже пройшли навчання у «Золотих роках». Тричі на тиждень відвідувала школу і 58-річна Зінаїда Малухіна. Жінка вийшла на пенсію влітку і відчула самотність та непотрібність. Попри, що має бажання жити, працювати у громадських організаціях і не нарікає на здоров’я.

«Життя зупинилось, дивилась зранку за вікно, а люди поспішають. Мені стало нецікаво жити, як це так: у чотирьох стінах було просто нестерпно, – розповіла пенсіонерка. – Коли дізналась про школу, то зрозуміла, що це для мене. Навчання багато дало мені. Я дізналась як вирішувати конфлікти, переоцінила власне життя, стала спокійнішою, вивчала англійську і комп’ютер».

У «Золотих роках» пенсіонерам комфортно

Програма «Золоті роки» розрахована на те, щоб допомогти людям на пенсії адаптуватись у суспільстві, знайти коло спілкування, залучити їх до громадської роботи, як це практикується у світі. Інститут громадського лідерства перейняв досвід реалізації таких проектів у Польщі, розповів його керівник Ігор Губіліт. Він сподівається, що їхні випускники працюватимуть волонтерами під час Євро-2012, а також допомагатимуть мешканцям будинку для людей похилого віку.

«Спробуємо зробити так, щоб частина цих людей самі щось розпочали, якусь свою справу, ми ще самі сьогодні до кінця не знаємо, які результати дасть проект і нові ідеї. Адже людські можливості великі», – зазначив Ігор Губіліт.

Літні люди вчаться вирішувати життєві конфлікти

Пенсіонери протягом трьох місяців вивчають англійську мову, краєзнавство, конфліктологію, лідерство, комп’ютерну справу, психологію, а ще танці, ознайомлюються з програмою оздоровлення, опановують деякі види мистецтва, для прикладу, навчились робити ляльки-мотанки.

Найбільш популярні серед літніх учнів англійська мова і комп’ютерні курси. За навчання люди вносять щомісяця пожертву – 80 гривень. Це принципово, кажуть ініціатори програму, бо коли людина бодай щось заплатить, вона більш вимоглива до себе і навчання. До того ж програма «Золоті роки» не має жодних джерел фінансування. Більшість вчителів працюють на громадських засадах, як і керівник проекту Людмила Гришко.

«Мій життєвий досвід, вік тут зіграв свою роль. Я багато вчуся від цих людей, вони прожила життя, багато знають, можуть багато дати», – каже Людмила.

Літні люди, відвідуючи заняття, відчувають себе зайнятими і молодшими, потрібними у житті. Вони, кажуть, що охоче долучатимуться до діяльності громадських організацій.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG