Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ схвалила доповідь про можливі злочини прем’єра Косова


Косовський прем’єр Хашим Тачі
Косовський прем’єр Хашим Тачі

Прага – Парламентська асамблея Ради Європи схвалила сьогодні доповідь про нелегальну торгівлю людськими органами в Косові, до якої, як стверджує її автор, причетний нинішній косовський прем’єр Хашим Тачі. Депутати Асамблеї закликали «серйозно розслідувати» звинувачення, які Тачі відкидає.

Парламентська асамблея Ради Європи закликає влади Албанії і Косова «почати серйозне і незалежне розслідування» звинувачень у торгівлі органами вбитих в’язнів, яку, як стверджують, здійснювали на території Албанії чільні діячі Армії визволення Косова наприкінці 1990-х років.

Дік Марті
Парламентарі Асамблеї своєю резолюцією схвалили доповідь, яку підготував один із них, депутат від Швейцарії Дік Марті. Її вперше оприлюднили ще минулого місяця.

Демократичне майбутнє Європи буде під загрозою, якщо безсумнівні зв’язки між політикою і організованим злочином залишаться безкарні, заявив Марті, представляючи нині свій звіт у Парламентській асамблеї.

Але він наголосив: «Цей звіт не спрямований проти народу Косова чи проти албанського народу, і це також не виступ на захист Сербії».

Ідеться про події часів війни в Косові кінця 1990-х років, коли збройне угруповання місцевих косовських албанців, Армія визволення Косова, вело партизанську війну проти військ тодішньої Югославії під керівництвом Слободана Мілошевича. У конфлікті загинуло близько 13 тисяч людей, доля ще майже 2 тисяч досі не відома. Збройні дії припинилися, коли після бомбардувань авіацією країн НАТО Белград відвів свої війська з Косова і фактично втратив над ним контроль.

У вбитих в’язнів вилучали органи – доповідь

У звіті Діка Марті йдеться про те, що нинішній прем’єр-міністр Косова, а тоді один із чільних командирів Армії визволення Косова, Хашим Тачі був також однією з головних дійових осіб мережі торгівлі наркотиками, зброєю і людськими органами.

Звіт змальовує, як косовські серби, а також косовські албанці, які виступали проти повстанців, опинялися в таємних в’язницях угруповання на території півночі сусідньої Албанії і зазнавали там нелюдського й принизливого ставлення, а потім зникали. При цьому в декого з в’язнів вилучали органи, які потім вивозилися з Албанії і продавалися до приватних клінік для трансплантації або потрапляли на міжнародний чорний ринок людських органів.

Як стверджує Марті, злочинна діяльність триває, «хоч і в інших формах», до сьогодні. Але автор звіту не називає своїх джерел, заявляючи, що вони не мають належного захисту, як і не наводить даних про кількість убитих у тому процесі.

Чи буде розслідування цього разу?

Це вже не перші звинувачення в торгівлі людськими органами в Косові. Але всі попередні такі твердження закінчувалися нічим, не доводячи до початку розслідування.

Тим часом сьогодні ж уранці британський щоденник «Ґардіян» надрукував статтю про роздобуті ним таємні документи НАТО, в яких, як пише газета, теж ідеться про причетність Хашима Тачі до організованої злочинності. За цими даними західних військових розвідок, США та інші західні держави, які підтримують владу Косова, вже кілька років знають про злочинні зв’язки Тачі.

Влада Косова і сам Хашим Тачі заперечують усі такі звинувачення й нерідко називають їх фальсифікаціями Сербії та її союзниці Росії.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG