Доступність посилання

ТОП новини

Туніські демонстрації надихнули протести в арабському світі


Каїр, 25 січня 2011 року
Каїр, 25 січня 2011 року

Прага – За прикладом Тунісу, в Єгипті відбуваються масові демонстрації протесту проти бідності, корупції та утисків з боку уряду. Доступ до інтернету та соціальних мереж зіграв головну роль у тому, щоб десятки тисяч молодих єгиптян змогли організувати і координувати масові виступи.

Спеціальні поліцейські сили з розгону демонстрантів була змушена використовувати єгипетська влада, коли на вулиці Каїра та інших міст вийшли десятки тисяч демонстрантів, які протестували проти дій влади. Проти демонстрантів використовували сльозогінний газ, щоб зупинити групу протестувальників, які прорвали поліцейські барикади і намагалися прорватися до президентського палацу з вимогами до відставки президента Мубарака.

Швидко зорганізуватися і координувати свої дії демонстранти могли завдяки соціальним мережам Facebook і Twitter, на яких закликали вийти на «день революції проти тортур, бідності, корупції та безробіття». Близько 80 тисяч користувачів соціальних мереж заявило про свою участь у демонстраціях. Подію приурочили до дня поліції Єгипту.

У столиці зібралося близько 30 тисяч демонстрантів. Велика група стояла напроти Верховного суду країни з плакатами, на яких було написано «Туніс є розв’язкою».

Найбільша опозиційна сила Єгипту, «Мусульманське братство», офіційно не приєднувалося до акції, однак воно заявило, що окремі члени організації можуть взяти участь у протестах.

В молодіжному середовищі визріває нова опозиція – аналітики

Інтернет є головним майданчиком для антиурядових виступів та критики проти президента Хосні Мубарака, що керує країною протягом трьох десятиліть. Активісти на інтернеті прогнозували «День гніву», який, за зразком Тунісу, зможе знести правлячий режим.

Проте демонстрації в Єгипті не були достатньо підготовлені і були відносно малочисельні, що дало змогу поліції її розігнати. Проте аналітики зауважили, що сьогоднішні демонстрації були перевіркою того, як інтернетні активісти можуть зорганізувати маси на загальнонаціональний протест.

Єгипетські опозиційні партії є слабкими та розрізненими. Аналітики зауважують, що в молодіжному середовищі визріває нова опозиція, яка не завжди знаходить спільну мову зі старою опозицією, як наприклад, «Мусульманське братство».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG