Доступність посилання

ТОП новини

Давос обговорить відповіді на нову реальність


Прага – Сьогодні у Швейцарії, в гірському курортному містечку Давосі, починає роботу черговий «Давоський форум», як неформально називають щорічне зібрання Світового економічного форуму. У ньому бере участь близько 2 з половиною тисяч «найважливіших людей світу». Бере участь у зібранні й Україна.

Головна тема цьогорічної зустрічі в Давосі – «Спільні норми для нової реальності». І ці два поняття треба розділяти, каже Лі Говелл, директор-розпорядник і голова програмного відділу Світового економічного форуму.

«По-перше, зрозумійте, що існує нова реальність. Існує нова економічна реальність, у якій у деяких частинах світу зростання йде значно швидше, ніж у минулому, і ці ринки, що розвиваються, ведуть перед в економічному видужанні всього світу, а є частини світу, які історично були рушіями зростання, а зараз не вибиваються допереду в період економії — це переважно Захід. Ось така ця нова реальність. А є ще й нова політична реальність. Ми живемо в добу WikiLeaks, і ми живемо в добу дуже складних глобальних викликів, у яку нам дуже потрібні нові партнерства, щоб упоратися з цими глобальними питаннями, особливо з глобальними ризиками. Це нова реальність», – сказав він напередодні.

Відповідно, за його словами, треба мати спільні норми, щоб упоратися з нею, тобто те, як мають поводитися країни в відповідь на цю нову реальність.

Давос – не тільки «говорильня»

«Давос», як коротко називають щорічні зібрання Світового економічного форуму в цьому однойменному швейцарському містечку, не ухвалює жодних формальних рішень. Це – місце обміну думками й ідеями між державними діячами й чільними політиками, представниками бізнесу, громадянського суспільства і засобів інформації, творцями нових технологій чи духовними та культурними лідерами.

Але вже не раз ставалося, що саме їхні зустрічі в Давосі давали важливі результати внаслідок досягнених там домовленостей.

Так було в середині 1990-х років, коли група російських олігархів саме на цьому зібранні домовилася про переобрання Бориса Єльцина на президента Росії. Так само Давос свого часу відіграв свою роль і в близькосхідному мирному процесі, і в примиренні в Південній Африці.

Україна в Давосі: Євро-2012 і благодійництво


Уже традиційно має свою програму й Україна, яку цього разу представляє в першу чергу нинішній Президент Віктор Янукович.

Він разом із колегою з Польщі Броніславом Коморовським проведе вже сьомий «український ланч», на якому обговорюватимуть роль футбольного чемпіонату Євро-2012 у розвитку обох держав.

А Фонд Віктора Пінчука, який є співорганізатором цього заходу, проведе ще й уже четвертий круглий стіл із питань благодійності.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG