Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама втретє звітував перед Америкою


Під час виступу Барака Обами
Під час виступу Барака Обами

Ню-Йорк – Президент Сполучених Штатів Барак Обама виступив на об’єднаному засіданні двох палат Конгресу з традиційним щорічним звітом «Про становище країни». Його виступ транслювали з зали засідань Палати представників усі провідні телевізійні мережі Америки.

Більшу частину доповіді президент присвятив темі оздоровлення економіки, яка поступово виходить із стану рецесії.

Доповідь «Про становище країни» – це не лише звіт, а й програма дій уряду. Нова республіканська більшість у Палаті представників вважає першочерговим завданням зменшення урядових витрат, скорочення бюджетного дефіциту й державної заборгованості.

Республіканці пропонують почати зі скорочення бюджетних видатків поточного року на 100 мільярдів доларів. Як відомо, гаманець із грошима тримає у своїх руках Конгрес, тож президент реалістично оцінює ситуацію, закликавши до єдності дій конгресменів від обидвох партій – Республіканської та Демократичної.

Обама погодився з необхідністю скорочення видатків і пропонував законодавцям заморозити на 5 років усі ті витрати, що не заторкують національної безпеки, державного медичного страхування Medicare та інших необхідних асигнувань, а також протягом п’ятьох років урізати на 78 мільярдів доларів видатки Пентагону, відповідно до пропозиції міністра оборони Роберта Гейтса.

«Єдиний шлях до того, щоб дати собі раду (зі скороченням дефіциту), – це вилучити надмірні витрати всюди, де ми їх знаходимо: у внутрішніх видатках, в оборонних, в охороні здоров’я, у втратах через усілякі лазівки до скорочення податків», – заявив Обама.
Разом з тим, Обама закликав до інвестицій у сучасні інновації та технологічні винаходи.

Проблема країн-ізгоїв

Про проблему країн-ізгоїв президент Обама говорив у зовнішньополітичному розділі свого звіту Конгресові.

Обама підкреслював героїчні дії та успіх американських вояків в Іраку, де нині створено новий уряд, про Афганістан, де коаліція військ НАТО на чолі з американцями неухильно і дедалі успішніше долає опір ісламістських терористів руху «Талібан».

Обама говорив про провокації з боку північнокорейського режиму, вимагав демонтувати ядерну програму Пхеньяна.

Президент також згадав про небезпечні ядерні амбіції Ірану, про терористів «Аль-Каїди».

Становище країни він визначив як сильне. На його пропозицію, республіканці й демократи сиділи разом, не розділені партійним проходом посеред зали Палати представників. Обаму вітали щиро. Президент взагалі має репутацію талановитого оратора і ця промова була ще одним підтвердженням цього. Годинну доповідь Обами переривали овацією, за моїми підрахунками, 80 разів: не лише з традиційної поваги до президента, а й тому, що то була справді видатна промова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG