Доступність посилання

ТОП новини

На підготовку до Євро-2012 Донецьк витратить ще один річний бюджет


Стадіон у Донецьку готовий приймати учасників змагань
Стадіон у Донецьку готовий приймати учасників змагань

Донецьк – У Донецьку вже рахують дні до Євро-2012. У наступні 500 днів, що лишаються до чемпіонату, тут хочуть встигнути те, чого не змогли зробити у попередні три роки: добудувати готелі, дороги і продумати розваги для донеччан і гостей міста. Мер Донецька Олександр Лук'янченко визнає: з усієї підготовки до Євро-2012 в місті повністю готовий лише стадіон, побудований Ринатом Ахметовим.

Відтепер в Україні (і зокрема – в Донецьку) відзначатимуть кожні сто днів, що проходять в очікуванні Єврочемпіонату з футболу 2012 року. Щоб рекламувати місто перед світовою громадськістю, у наступні півтора року у Донецьку планують проведення флешмобів, дружніх матчів та конкурсів графіті. Над містом пускатимуть величезний шар у вигляді Кубку УЄФА. А коли до чемпіонату залишатиметься сто днів, у Донецьку відкриється таймер зворотнього підрахунку часу. Для кращої роботи у Донецькій міськраді навіть створили управління з підготовки Євро-2012. Начальник управління Сергій Репін повідомив, що вже влітку Донецьком можна буде прогулятись віртуально: готується сайт із об’ємною екскурсією містом.

«Будемо дивитись і на досвід роботи фірми-підрядника і ціну питання, а ще які 3-D новинки, 3-D екскурсії вони запропонують – сайт буде найсучасніший», – сказав Репін.

Попри святкове піднесення, увага УЄФА до Донецька стає все прискіпливішою. Футбольні інспектори навідуватимуться сюди щонайменше раз на місяць, повідомив мер Донецька Олександр Лук'янченко. Він підкреслив, що з-поміж усіх об’єктів питань не виникає тільки щодо стадіону «Донбас-Арена». Усе інше – дороги, готелі, кемпінги – поки не готове. Відкладається на передостанній момент – кінець 2011 року – відкриття після реконструкції 14 готелів. Тоді ж буде готовий і сучасний термінал аеропорту. Окрім цього, до 2012 року на Донеччині планують реконструювати півсотні комунальних доріг.

Ціна питання

На питання Радіо Свобода, скільки все це коштуватиме, Олександр Лук'янченко відповів, що більшість об’єктів готуються коштом приватних інвесторів. Натомість, державна підтримка Донецька за весь час підготовки до чемпіонату становить трохи більше півторарічного бюджету міста.
«Державна програма, яка дозволить підготувати місто до Євро-2012, коштує близько п’яти з половиною мільярдів гривень. Це просто сконцентроване зусилля для розвитку міської інфраструктури», – відзначив мер.

Найбільшу частину цих коштів – 3,5 мільярди гривень – планують витратити у наступні півтисячі днів. Для порівняння: дефіцитний бюджет Донецька цього року складає 3,1 мільярди гривень; і більше трьох мільярдів гривень витратив футбольний клуб «Шахтар» на будівництво стадіону «Донбас-Арена», що дуже подобається інспекторам УЄФА.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG