Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті вимагають відставки президента Хосні Мубарака


Демонстрація у Каїрі, 25 січня 2011 року
Демонстрація у Каїрі, 25 січня 2011 року

Прага – Єгипетська влада сьогодні заборонила вуличні акції протесту і попередила, що учасників таких мітингів будуть суворо карати. Напередодні, у вівторок увечері, поліція придушила антиурядові демонстрації. Але організатори виступів закликають людей продовжити тиск на режим президента Хосні Мубарака, щоб домогтися його відставки.

Незважаючи на жорстокість поліції під час розгону вечірніх антиурядових демонстрацій в Каїрі, все ж у середу вранці молоді продемократичні сили, які ініціювали від імені нового «Руху 6 квітня» масові виступи у вівторок, знову закликали через інтернет збиратися сьогодні в центрі Каїра. Влада Єгипту намагається тим часом блокувати роботу Twitter і обмежує можливості мобільного зв’язку для перегрупування розігнаних демонстрантів.

У вівторок єгиптяни стали свідками безпрецедентних багатотисячних демонстрацій проти президента Хосні Мубарака і його авторитарного режиму, котрий ось вже 30 років править у Єгипті.

Троє учасників протестів загинули від гумових куль поліції. Одного поліцейського було вбито каменем, що метнув хтось із натовпу демонстрантів. Поліція силою розігнала увечері 25 січня учасників сидячої демонстрації на площі Тагрір у Каїрі. Понад 80 тисяч учасників дискусій в інтернеті заявили про готовність вийти на вулиці, але, тим не менше, політичні аналітики були здивовані, що чимало людей таки це зробили. Масовістю були здивовані навіть організатори протестів.

Егаб ель-Зелакі, редактор газети в Каїрі, зауважує, що організаторами виступів проти режиму Мубарка є молоді люди, які активно використовують нові засоби інформації, соціальні мережі – Facebook і Twitter. «Гадаю, що єгипетську молодь головним чином надихнули події в Тунісі, де вони побачили, як у сусідній арабській країні під тиском народу впала одна з довготривалих диктатур, – зазначає він. – Думаю, що тепер багато з них кажуть: «Чому ні? Чому ми не можемо змінити нашу долю так само в Єгипті?»

Більшість учасників демонстрації у вівторок – це молоді люди до 30 років, хоча їх підтримали й старші співвітчизники, як християни, так і мусульмани – об’єднані закликом відставки Мубарака.

Найбільше опозиційне об’єднання Єгипту – «Мусульманське братство» – формально не підтримало виступи проти режиму, хоча його окремі члени були серед демонстрантів. Одна з активісток опозиції Єгипту Ґаміла Ісмаїл вважає, що замало вимагати відставки президента Мубарака, треба знати, що буде далі, бо з цих виступів це ще не зовсім зрозуміло.

У середу держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що Вашингтон уважно стежить за подіями в Єгипті, який є американським союзником у арабському світі. Клінтон виcловила сподівання, що, не дивлячись на протести, уряд Мубарака залишиться при владі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG