Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ критикує Україну за недотримання прав людини


Парламентська асамблея Ради Європи критикує Україну в числі інших європейських країн за неналежне виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), повідомляє «Інтерфакс».

Асамблея в середу заслухала доповідь Христоса Пургурідеса на цю тему і ухвалила за підсумками обговорення відповідну резолюцію. У ній зазначається, що аналіз виконання рішень, проведений у дев’яти країнах, виявив серйозні порушення.

«У дев’яти країнах – Болгарії, Греції, Італії, Молдові, Польщі, Російській Федерації, Румунії, Туреччині та Україні – відбуваються дуже тривожні затримки з виконанням рішень ЄСПЛ», – констатується в резолюції асамблеї.

У низці інших держав, таких як Азербайджан, Албанія, Вірменія, Боснія та Герцоґовина, Грузія, Сербія, необхідно в пріоритетному порядку розглянути питання про виконання постанов ЄСПЛ і вирішити інші проблеми, йдеться в документі.

«Хронічне невиконання рішень національних судових органів, що широко поширене, зокрема, у Російській Федерації та в Україні; факти загибелі людей і жорстокого поводження з боку співробітників правоохоронних органів, а також відсутність реального розслідування цих випадків, – особливо гостро ця проблема стоїть у Російський Федерації та Молдові, – мовиться в резолюції і додається, що «незаконне утримання під вартою і надмірні терміни попереднього ув’язнення» – характерні «для Молдови, Польщі, Російської Федерації та України».

Минулого року ПАРЄ абсолютною більшістю схвалила резолюцію щодо України. У резолюції Парламентська Асамблея Ради Європи визнала факти тиску на громадянське суспільство України з боку СБУ. ПАРЄ вважає, що втручання державних органів, таких, як співробітники правоохоронних органів і служб безпеки, в роботу журналістів і ЗМІ несумісне з демократичним суспільством.
XS
SM
MD
LG