Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Німеччини виступив представник сінті та рома


Вперше в парламенті Німеччини виступив представник сінті та рома, як називають себе дві основні групи європейських ромів, вчений із Нідерландів Цоні Вайсц, що втратив у 7-річному віці всіх своїх рідних, відправлених нацистами в табір смерті Аушвітц.

Цього року у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який щороку за рішенням ООН відзначають у багатьох країнах світу, німецький Бундестаґ зробив акцент на переслідуванні та знищенні нацистами циганського населення Європи.

Цоні Вайсц у своєму виступі перед німецькими парламентаріями, зокрема, сказав: «Півмільйона ромів – чоловіків, жінок і дітей – було знищено під час Голокосту. Схоже, що європейці з цієї історії нічому або майже нічому не навчилися. Інакше ви би поводили себе з нами сьогодні з більшою відповідальністю».

Голова Бундестаґу Норберт Ламмерт заявив, що і сьогодні роми в Європі відчувають себе дискримінованими і нагадав про недавні європейські випадки з висилкою циган, зокрема, з Франції. Ламмерт висловив надію на те, що Угорщині, яка головує в Євросоюзі, вдасться змінити ситуацію з циганським населенням Європи на краще.
XS
SM
MD
LG