Доступність посилання

ТОП новини

Країна рухається у напрямку авторитаризму (огляд преси)


Київ – У лютому виповнюється рівно рік, як Віктор Янукович прийшов до влади. Як пишуть «Ізвєстія» в Україні», одним з позитивів його правління є початок реформ і відсутність конфлікту між вищими інститутами державної влади. До негативних політологи відносять нівелювання ролі парламенту. Як би там не було, країна вийшла з політичної кризи і показала перші ознаки зростання економіки, стверджують «Ізвєстія».

У внутрішній політиці українська влада і далі закрита для суспільства. Як стверджує експерт «Газети по-українськи», країна рухається у напрямку авторитаризму. Існує ризик встановлення державного капіталізму. Експерт також переконує, що у зовнішній політиці Україна перестала рухатися, нею керує Росія. Хоча в останні дні Віктор Янукович почав розуміти, що таке національні інтереси України. Реакція на це – комедійні ролики на російському телебаченні. Підсумки інших експертів першого року президентства Віктора Януковича видання пропонує в статті «До кінця року можемо опинитися у політичному карантині».

Газета «Україна молода» пише, що ідея, яку впродовж останнього часу наполегливо обстоює влада і проти якої послідовно виступають фахівці, стає реальністю. Йдеться про створення в Україні державного оператора з експорту зерна – компанію «Хліб Інвестбуд». Як попереджає видання, – монополізація експорту зернових через єдину – «державну» – біржу може спричинити нестачу збіжжя в Україні. Докладніше про це газета розповідає у статті «Смак чужого хліба».

Незабаром ціни підстрибнуть до 10-12 грн за літр бензину, що спричинить черговий виток інфляції, попереджає газета «Голос України». Фахівці підрахували, що через встановлене Україною мито на бензин бюджет недоотримає 13 млрд грн. Також постраждає імідж країни, оскільки такі кроки більше схожі не на вирівнювання умов із конкурентами, а на їх ліквідацію. Адже, з одного боку, прихильники мита кажуть, що український бензин дорожчий, ніж імпортний, оскільки у Росії, Білорусі та Казахстані є дешева нафта. Але одразу називають паливо з СНД причиною зростання цін на українському ринку. За будь-яких обставин прогнози експертів є невтішними: українцям не варто очікувати зниження цін на паливо. Навіть якщо збільшиться переробка на українських нафтозаводах, вони орієнтуються на вартість імпортного ресурсу. Заголовок статті «Бензин коштуватиме дорого, або дуже дорого».

На найближчі десять років фахівці прогнозують зростання атак хакерiв. Як пише «Урядовий кур’єр», захистити персональнi данi можуть комп’ютернi антивiруси та рiзноманiтнi захиснi програми. Однак в Українi досi немає «комп’ютерної культури». Тоді як у розвинутих країнах користувачi вкладають у захист значнi кошти, в Україні на цьому заощаджують. Про те, чим це загрожує видання розповідає у матеріалі «Троян» не спить».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG