Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті чекають п’ятничних протестів: одні з острахом, інші з надією


Прага – Очікується, що сьогоднішній день стане поворотним пунктом у єгипетській політиці. На цей день намічені наймасовіші виступи демонстрантів, в яких має взяти участь один з найяскравіших лідерів опозиції, Мохаммед Ель-Барадей, який повертається до своєї країни після багатьох років життя у Відні, де він очолював Міжнародне агентство з ядерної енергії.

Попри урядову заборону на зібрання, єгипетські протестувальники виходять на вулиці вже три дні поспіль, вимагаючи реформ та відставки Хосні Мубарака, свого президента з 30-ти літнім стажем.

П’ятниця, четвертий день протестів, за очікуваннями, має стати вирішальним. За традицією, мусульмани в цей день ідуть на молитву, що дозволяє відразу мати значні групи людей в одному місці. Також до протестувальників пообіцяв приєднатися відомий своїми
Мохаммед Ель-Барадей
реформаторськими закликами, нобелівський лауреат і людина світового визнання, Мохаммед Ель-Барадей, який повернувся з Відня напередодні.

«Я буду разом з народом, особливо з молодими людьми, які очолили, організували і керували мирними демонстраціями на вулицях. Я маю їх підтримати, політично, морально, настільки, наскільки я зможу. Вони – мій народ, я хочу бути там, з ними, я хочу побачити новий Єгипет», – сказав Ель-Барадей в інтерв’ю агентству Рейтер.

Як зауважив Мохаммед Ель-Барадей, він не збирається очолювати демонстрації, але лише візьме в них участь. Але і це буде значною підтримкою для протестувальників, адже досі їм бракувало об'єднуючої фігури, бо єгипетська опозиція є розрізнена і найбільш впливові її організації визнані єгипетською владою незаконними. Серед них Мусульманське Братство, яке після кількох днів протесту, вирішило закликати своїх прихильників долучитися до протестувальників.

Речник Мусульманського Братства, Ессам Ель-Аріан заявив, що єгиптяни «назбирали» гнів протягом багатьох років політичних утисків влади президента Мубарака: «Протести будуть тривати доти, доки влада не відповість на вимоги людей».

Сполучені Штати, які вважають Єгипет одним з найбільших союзників США на Близькому Сході, виступили з критикою режиму Мубарака за заборону мирних демонстрацій. Державний секретар США Гілларі Клинтон заявила, що сподівається, влада Єгипту почує своїх громадян: «Ми глибоко переконані, що єгипетська влада використає цей важливий момент для того, щоб втілити поітичні, економічні та соціальні реформи, які б відповідали законним потребам та інтересам єгипетського народу».

Сили безпеки повідомляють про шість загиблих та тисячу затриманих під час демонстрацій. Прокуратура заявила щонайменше про 40 осіб, яким було офіційно пред’явлено звинувачення у «спробах скинути режим».
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG