Доступність посилання

ТОП новини

Суд вимагає від сімферопольської влади дозволу на спорудження Соборної мечеті


Намаз просто неба
Намаз просто неба

Сімферополь – Вищий господарський суд України підтвердив право кримських мусульман будувати Соборну мечеть у Сімферополі. Про це в суботу повідомило Духовне управління мусульман Криму. У понеділок кримські мусульмани знову вимагатимуть від сімферопольської влади офіційного дозволу на спорудження мечеті. Цей конфлікт триває із 2004 року, і попри судові рішення, кримська прокуратура досі не відреагувала на бездіяльність сімферопольської влади.

Втім, певна реакція була – наприкінці минулого року Прокуратура АРК оскаржила рішення Севастопольського апеляційного господарського суду від 3 листопада 2010 року. Тоді цей суд відмовив міськраді в оскарженні рішення іншого суду, який зобов`язав міську владу Сімферополя укласти з Духовним управлінням мусульман Криму (ДУМК) договір оренди землі для спорудження Соборної мечеті. У випадку неукладення договору міськрадою протягом 10 днів він вважався укладеним.
Муфтій Криму Хаджа Еміралі Аблаєв


У поширеному повідомленні прес-служби ДУМК мовиться, що Вищий господарський суд України відмовив у задоволенні касаційної скарги кримської прокуратури. Таким чином, заявив Муфтій Криму Хаджа Еміралі Аблаєв, рішення кримського Госпсуду залишається чинним. Отже, ділянка по вул. Ялтинській, 22, довкола якої точиться суперечка, перебуває в оренді Духовного управління мусульман Криму і там розпочнеться спорудження Соборної мечеті, вважає Муфтій.

Мусульмани не хочуть полишати намолене місце

Духовне управління мусульман Криму спершу планувало побудувати Соборну мечеть Джума-Джамі у сімферопольському парку «Салгірка», де 1944 року розташовувався пересильний табір і загинуло багато депортованих. Однак пізніше під тиском влади мусульмани погодилися на альтернативну пропозицію спорудити мечеть по вулиці Ялтинській, 22 у районі об`їзної траси.

Сімферопольська міськрада в 2004 році узгодила ДУМК місце розташування ділянки в 2,7 га і видала дозвіл на розробку техдокументації з відведення землі в оренду. Однак, за два роки, коли всі документи зібрали й був розроблений технічний проект, неочікувано відмовила у землевідведенні.

Міськрада пояснювала відмову виділити ділянку на Ялтинській її перебуванням в охоронній зоні водосховища. Після цього мусульмани почали акцію протесту і завезли на цю ділянку близько 250 тисяч штук каменя-ракушняка – по одній цеглині від однієї мусульманської душі. Там же просто неба щоп’ятниці проходили намази. Тепер мусульмани кажуть, що це місце уже намолене і йти звідси не збираються. Попри заяви сімферопольської і кримської влади з пропозиціями виділити місце в іншому місці.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG