Доступність посилання

ТОП новини

Науковці підтвердили теорію Набокова про міграцію метеликів


Володимир Набоков
Володимир Набоков

Прага – Лауреат Нобелівської премії з літератури Володимир Набоков був не лише письменником, а й експертом із метеликів. Тепер науковці з’ясували, що його теорія про міграцію цих комах, висунута ще 65 років тому, повністю вірна. Це приємна новина і для біологів, і для любителів літератури.

«Шкода, немає тут Володимира Володимировича. Він розказав би нам все про цих чарівних комах» – це уривок із роману Володимира Набокова «Пнін», герой якого стежить за метеликами, які пурхають як «блакитні сніжинки».

За метеликами професійно стежив і сам письменник. Володимир Набоков керував відділом метеликів у музеї порівняльної зоології при Гарвардському університеті в США.

Набоков вважав, що ці метелики потрапили у Новий світ з Азії, пройшовши п’ять хвиль міграції, суттєво змінюючись на своєму шляху
Наприкінці січня в журналі Королівського товариства Лондона вчені презентували дослідження, яке доводить вірність висновків Набокова про міграцію метеликів голуб’янок виду Polyommatus blues. Набоков вважав, що ці метелики потрапили у Новий світ з Азії, пройшовши п’ять хвиль міграції, суттєво змінюючись на своєму шляху.

Як вчений Набоков пояснював дії метеликів поетично

Керував нинішнім проектом, що тривав майже десятиліття, Роджер Віла з Інституту еволюційної біології в Барселоні.

«Щиро кажучи, я не очікував, що Володимир Набоков матиме рацію. Є альтернативні теорії, набагато сучасніші, висунуті сучасними вченими. Тому я був вражений тим, що в 1945 році він міг так точно відстежити відносини між метеликами і їхні подорожі, так як це не бачили після нього», – каже дослідник.

Роджер Віла вважає, що вчені спершу не дуже зважали на теорію Набокова тому, що вона була викладена як літературний твір. «Так як він пояснював, поетично – думаю, що через це науковці його не сприймали серйозно», – зауважив Віла.

Але за допомогою аналізу ДНК та відстежуючи кліматичні зміни, після експедицій у місця міграції метеликів, вчені з’ясували, що ідея Набокова підтверджується фактами.

І це вже не перший випадок, коли спостереження Набокова за комахами долають скепсис. У 1918 році 19-річний Набоков повідомив про те, що бачив один із різновидів метеликів у Криму. Довго думали, що він просто помилився, але через 70 років український дослідник Костянтин Єфетов знову їх побачив, доводячи, що майбутній письменник таки мав рацію.

Метелики Набокова й потойбічне життя

Деколи вчені звертаються до літературознавців, щоб вони допомогли назвати нові різновиди метеликів голуб’янок за творчістю всесвітньо-відомого Набокова. Ось так світом уже пурхають і «Лоліти», і «Віри».

Браєн Бойд
– експерт із творчості Володимира Набокова в університеті Окленд у Новій Зеландії і співавтор книги «Метелики Набокова». За його словами, Набоков як письменник не любив символів, але метелики таки уособлювали для нього конкретний мотив.

«Знаменно, що Набоков дуже цікавився загробним життям, а для греків та для багатьох інших ідея перетворення личинок на крилаті істоти є насправді магічним перетворенням. Деколи (в роботах Набокова) є зв’язок між метеликами і потойбічним життям – у його ранній історії «Різдво» та в романі «Блідий вогонь», – зазначає літературознавець.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG