Доступність посилання

ТОП новини

Сербія зробила новий крок на європейському шляху


Мирко Цветкович та Жозе Мануель Барозу
Мирко Цветкович та Жозе Мануель Барозу

Белград – Прем’єр-міністр Сербії Мирко Цветкович у Брюсселі вручив комісарові в справах розширення Євросоюзу Штефану Філе відповіді на 2500 запитань, що стосуються євроінтеграції Сербії.

Йдеться про стандартну анкету, яку повинні заповнити всі, хто хоче стати кандидатом на вступ до Євросоюзу. Звичайно, питання не ідентичні. Вони пристосовані до обставин у кожній країні.

Оскільки Сербія багатонаціональна держава, котра в недалекому минулому брала участь у чотирьох війнах, то від неї, зокрема, вимагали відповіді на запитання про становище національних меншин та про відносини із сусідніми країнами.

Питаннями були охоплені всі ланки життя, від освіти до прав людини, свободи слова, охорони здоров`я, правової системи, захисту довкілля тощо. Відповіді готували окремі міністерства та Бюро для євроінтеграції, яке вже кілька років діє в рамках уряду.

Голова сербського уряду Мирко Цветкович після вручення шести товстих книг із відповідями сказав: «Дуже радий, що я сьогодні тут, а зокрема тому, що ми принесли те, що обіцяли. Принесли відповіді на поставлені запитання. Це для Сербії важлива, можливо історична дата, котра також важлива й для інших в регіоні, оскільки ми виступаємо за європейську перспективи всього регіону».

Брюссельські експерти перевірять усе на місці


Влада отримала анкету на початку грудня. Відповіді готували упродовж 45-ти робочих днів. У роботі брали участь лише працівники державного апарату. Громадяни були поінформовані про суть відповідей.

«Найближчим часом ми відправимо до Сербії експертів, котрі на місці перевірять стан справ, – зазначив єврокомісар Штефан Філе, говорячи про подальшу процедуру інтеграції до ЄС. – До 12 жовтня Європейська комісія має подати щорічну доповідь про поступ Сербії. Отож, немає багато часу, але якщо взяти до уваги адміністративні зусилля, які були докладені в підготовці відповідей, упевнений, що матимемо достатньо матеріалу для опінії щодо кандидатури».

В ЄС чекають на видачу Младича і Хаджича

Сербського прем’єра прийняв голова Європейської ради Герман ван Ромпей. Він нагадав, що євроінтеграція Сербії обумовлена видачею Гаазькому трибуналу обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів – генерала Ратка Младича та Ґорана Хаджича, колишнього лідера самопроголошеної Сербської Республіки на території Хорватії. Прокуратура Міжнародного трибуналу для колишньої Югославії упевнена, що вони перебувають на теренах Сербії.

Белградська поліція саме сьогодні обшукувала квартиру, в котрій мешкає син Младича та допитувала відставного генерала Томича, якого підозрюють в тому, що в минулому переховував розшукуваних.

Отож, процес євроінтеграції Сербії залежить не лише від змісту шести книг, які голова сербського уряду вручив Штефанові Філе, а й від ефективності сербських служб безпеки та поліції.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG