Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні підприємці розпочинають безстрокову акцію протесту


Архівна фотографія. Акції протесту у Львові 29 листопада 2010
Архівна фотографія. Акції протесту у Львові 29 листопада 2010

Львів – Сьогодні українські підприємці відновлюють безстрокову акцію протесту. Масові мітинги обіцяють провести у семи – восьми обласних центрах, зокрема в Одесі, Вінниці, Харкові, Хмельницькому, Львові. Ініціатор протесту, Асамблея громадських організацій малого та середнього бізнесу України, наголошує, що участь в нинішній акції візьме загалом 30 тисяч підприємців. Які вимоги підприємців до Президента і чому вони відновлювати протест?

Між владою і підприємцями відсутній діалог, це і стало поштовхом знову вийти на площі та майдани міст, пояснює Асоціація громадських організацій малого та середнього бізнесу і наводить приклади репресій щодо учасників підприємницького майдану. А це справи проти луганських підприємців Ігоря Запрудського та Ірини Білоцерківської, які розглядає суд, у Хмельницькому порушено чотири кримінальні справи, більшість учасників підприємницького майдану побували на допитах у правоохоронних органах по кілька разів.

Позиція влади змушує підприємців відстоювати своє право на працю і заробіток, наголошує представник Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу Ігор Гурняк.

«Це лише перший крок, інші регіони долучатимуться до протесту. Протягом останнього часу ми зіштовхуємося з ситуацією, коли нормальні демократичні інструменти захисту стають, по суті, недієвими», – каже Ігор Гурняк.

Свої вимоги підприємці надіслали Президентові

Асамблея підприємців надіслала лист із вимогами Президентові України. У ньому вимагають переглянути Податковий кодекс, згідно з нормами законодавства у сфері державної регуляторної політики; гарантувати спрощену систему оподаткування малого бізнесу; не розглядати Трудовий і Житловий кодекс, розробити прийнятну для людей пенсійну реформу; припинити репресії проти учасників підприємницького Майдану 2010 року; відхилити законопроект «Про вищу освіту»; залучити до законотворчої роботи представників громадськості, вчених, експертів, фахівців.

«Ми запитуємо у Президента, чому влада створює передумови для соціального вибуху?» – каже Ігор Гурняк.

У Львові на площі перед пам’ятником Шевченкові сьогодні зберуться від 5 до 6 тисяч підприємців, які відстоюють чесні податки. Організатори протестів зазначають, що люди змушені захищатись, бо вони не можуть працювати за новим Податковим кодексом. Підприємці також вимагають від голів обласних адміністрацій провести круглі столи спільно з контролюючими органами і представниками ринків.

Влада закликає не політизувати ситуацію

Між тим представники влади закликають підприємців не політизувати ситуацію, а співпрацювати з владою. Народний депутат від фракції Партії регіонів Анатолій Кінах Радіо Свобода сказав: «У нас не має сумніву про необхідність дальшого удосконалення Податкового кодексу України. Тому я би пропонував деяким об’єднанням підприємців не переводити це все в емоційну політичну площину»

За словам Кінаха, на 2011 рік необхідно зберегти спрощену систему оподаткування і дуже важливо, щоб разом підготувати всі зміни, доповнення, щоби мати можливість створювати робочі місця і формувати потужний середній український клас.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG