Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці і студенти протестують разом


Близько півтисячі підприємців протестують у Львові, 1 лютого 2011 року
Близько півтисячі підприємців протестують у Львові, 1 лютого 2011 року

Львів – Близько півтисячі підприємців Львівщини сьогодні протестували у Львові біля пам’ятника Шевченкові. Вони вимагали припинити репресії щодо учасників підприємницького майдану, переглянути Податковий кодекс, залишити спрощену систему оподаткування. До підприємців приєднались львівські студенти.

Підприємці прийшли із плакатами на жовтому папері. Мовляв, це жовта картка для влади, а наступна буде червона. Гасла промовляли: «Схід і Захід разом за вето кодексу», «Податкова – машина державного терору», «Ні переслідуванням та утискам», «За чесні податки», «Реформи Януковича – голод та холод». За словами учасників протесту, вони прийшли, щоб підтримати тих підприємців, які зазнають утисків з боку влади, чий бізнес можуть закрити у будь-який момент.

«Бізнес дав мені свободи»

Підприємець з Трускавця Леся Дідик тринадцятий рік займається дрібним бізнесом, має галерею вишиваного одягу, сувенірної продукції. Вона працює на спрощеному оподаткуванні. Приїхала у Львів підтримати підприємців, до яких застосовують репресії. Окрім усього жінка почувається у боргу перед своїм дідом, чиє ґаздівство було знищене радянською владою, а також перед батьками, які не могли створити своєї справи.

«Бізнес дав мені свободи. Це мій спосіб життя, він дає мені економічну незалежність. Переді мною зараз держава ставить виклики. Я маю захистити своїх дітей, а ще маю борг перед батьками. Підприємці навчились захищатися. До мене репресій не застосовується, але є репресії до моїх партнерів, однодумців. Я не можу мовчати, бо це пізніше зачепить мене», – розповіла Радіо Свобода Леся Дідик.

Львівське студентство теж протестувало

До акції підприємців приєднались львівські студенти, які вимагають від Президента не допустити ухвалення нового закону «Про вищу освіту». Бо це, на їхню думку, спричинить закриття невеликих вишів в Україні.

«Ми прийшли підтримати вимоги підприємців. Ці реформи, які проводить влада – це псевдореформи, які зачіпають різні верстви населення, зачеплять вони кожного. Тобто, все робиться для того, щоб не було доброї освіти і доброї праці», – заявив один із студентів.

«Ми себе називаємо студентством. Закон «Про освіту» зачіпає усіх студентів. Реформи держави зачіпають нас, пенсіонерів, підприємців. Йде курс на винищення українського народу».

«Ми сюди прийшли, бо маємо власну думку, не хочемо, щоб обмежувались права студентів і викладачів внаслідок ухвалення нового закону».

«Сьогодні студенти, завтра підприємці, післязавтра люди без праці і майбутнього», – поділились своїми думками інші студенти.

Асоціація громадських організацій малого та середнього бізнесу України, яка є ініціатором відновлення підприємницьких акцій протесту, надіслала свої вимоги Президентові. А це вимоги переглянути Податковий кодекс згідно з нормами законодавства у сфері державної регуляторної політики, гарантувати спрощену систему оподаткування для малого бізнесу, не розглядати Трудовий і Житловий кодекси, опрацювати прийнятну для населення пенсійну реформу, припинити репресії проти учасників підприємницького майдану, не руйнувати вищу освіту.

Акція протесту підприємців безстрокова і відбуватиметься у різних регіонах залежно від реакції Уряду та Президента. Асоціація громадських організацій малого та середнього бізнесу України зазначає, що готова вдатись до третього Майдану.

Тим часом влада закликає підприємців не політизувати ситуацію.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG