Доступність посилання

ТОП новини

Рада змінила Конституцію України


Верховна Рада сьогодні внесла зміни до Конституції України, Київ, 1 лютого 2010 року
Верховна Рада сьогодні внесла зміни до Конституції України, Київ, 1 лютого 2010 року

Київ – Верховна Рада сьогодні внесла зміни до Конституції України, закріпивши окремою нормою проведення чергових виборів парламенту в останню неділю жовтня 2012 року, а Президента – в останню неділю березня 2015 року. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту проголосували 310 депутатів при мінімально необхідних 300. Серед тих, хто підтримав зміни до Основного закону, були і семеро членів фракції «БЮТ-Батьківщина». Їх вже виключено із опозиційної фракції.

Отож «за» голосували 180 депутатів від Партії регіонів, сім – від «БЮТ-Батьківщини», 41 – від НУНС, 25 комуністів, 20 представників Народної партії й 37 позафракційних депутатів.

Ухвалений закон уніфікує терміни повноважень державних органів влади та органів місцевого самоврядування, які становитимуть п’ять років. Також встановлюється, що чергові вибори Президента відбуватимуться останньої неділі п’ятого року повноважень глави держави, а вибори до Верховної Ради і місцевих рад – останньої неділі жовтня п’ятого року їх повноважень.

Після ухвалення Конституційним Судом рішення про повернення Конституції в редакції 1996 року виникла дискусія про те, коли повинні пройти чергові парламентські вибори, оскільки редакція Основного Закону 2004 року передбачала, що вони проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень парламенту, а за Конституцією 1996 року – в останню неділю березня четвертого року повноважень.

Це продовжена агонія цієї влади – Соболєв

Опозиційні сили досі виступали за проведення чергових виборів Верховної Ради у 2011 році. Однак останнє голосування у Раді засвідчило, що частина депутатів від опозиції змінила свої погляди на цю проблему.

Фракція «БЮТ-Батьківщина» виключила зі свого складу 7 депутатів, які голосували за зміни до Конституції. Про це журналістам повідомив народний депутат з фракції «БЮТ-Батьківщина» Євген Суслов.

Засідання фракції відбулося одразу ж у сесійній залі після відповідного голосування.

Згідно з даними парламентського сайту, за внесення змін до Конституції від фракції «БЮТ-Батьківщина» проголосували депутати Бабаєв, Богдан, Куровський, Мовчан, Павленко, Семинога, Яценко.

Заступник лідера фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв заявив, що парламент при голосуванні за зміни до Конституції щодо термінів проведення виборів порушив положення чинного Основного Закону.

Соболєв зазначив, що щонайменше 25 осіб, картки яких були використані у голосуванні за внесення змін до Конституції, були відсутні у сесійній залі.

За словами опозиціонерів, серед відсутніх, чиї картки усе ж проголосували, були депутати Василь Горбаль, Дмитро Саламатін, Микола Джига, Рінат Ахметов, Павло Мовчан та інші.

Соболєв заявив, що внесені зміни до Основного Закону врятували нинішню парламентську більшість від реальної оцінки, яку дав би їй український народ, якби вибори відбулися 27 березня цього року.

«Те, що відбулося у сесійній залі, – це продовжена агонія цієї влади, і я переконаний, що вони розуміють, на що вони йдуть. Їм треба негайно приймати пенсійний закон, негайно змінювати Житловий кодекс, негайно змінювати Трудовий кодекс», – додав народний депутат.

Він наголосив, що саме тому влада продовжила термін повноважень Верховної Ради нинішнього скликання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG