Доступність посилання

ТОП новини

Єльцину поставили пам’ятник на батьківщині


Прага – У російському місті Єкатеринбурзі відкрили пам’ятник колишньому президентові Росії Борису Єльцинові. Сьогодні йому виповнилося б 80 років. Борис Єльцин помер у 2007 році, не маючи вже на той час багато прихильників, адже з його іменем були пов’язані складні 90-і роки в Росії. Проте зараз ставлення до нього помітно змінюється.

Статуя з білого каменю, яку встановили сьогодні в рідному місті Бориса Єльцина Єкатеринбурзі, що на Уралі, є першим монументом, встановленим лідерові Росії після падіння комунізму.

На церемонії відкриття пам’ятника президент Росії Дмитро Медведєв наголосив, що саме Єльцин «заклав підвалини нової російської держави». «Борис Миколайович любив свою країну. Він був частиною Росії, дуже мужньою і рішучою людиною», – зауважив Медведєв.

Мало хто з нинішніх авторитарних правителів Росії пригадує, що саме Єльцин відкрив росіянам шлях до демократії. Його зірковий час настав під час путчу в серпні 1991 року, коли, залізши на танк, він закликав співгромадян протистояти заколотникам.

До кінця того року не стало Радянського Союзу, і Єльцин став на чолі Росії, що будувала демократію.

Але дуже швидко російська демократія набрала інших рис: зростала корупція, злочинність, великі маси людей зубожіли, а президент Єльцин напідпитку диригував військовим оркестром у Берліні чи взагалі не з’являвся в полі зору громадськості місяцями, в той час як його прес-служба повідомляла, що він «у клінічній лікарні працює з документами».

Друга виборча кампанія Єльцина також не давала росіянам приводу для гордості за свого президента. Але випробовувати терпіння росіян далі він уже не став.

Через півроку після переобрання, під Новий 1999 рік, Єльцин вибачився і пішов у відставку. «Я хочу попросити вибачення за те, що багато ваших надій не виправдалося. За те, що ми думали, що це буде легко, а виявилося складно», – зазначив він

Багато росіян тоді зітхнули з полегшенням. Рейтинг Єльцина був на найнижчому рівні, понад половина росіян ставилася до Єльцина погано. Але нині, як говорять дослідники громадської думки, ставлення до нього змінюється.

«Режим Путіна насправді є застоєм»

«Пік негативного ставлення минув. Але тепер громадська думка амбівалентна, тобто є баланс між позитивним та негативним ставленням», – пояснює голова соціологічного дослідницького інституту «Левада-Центр» Лев Гудков.

За його словами, зміна ставлення до Єльцина пояснюється ще й тим, що раніше тоді ще президент Володимир Путін характеризував роки правління Єльцина як хаос і розбрат, на противагу своєму «часові розквіту».

«Це змінюється, бо багато людей зараз замислюються над майбутнім країни. Вони починають усвідомлювати, що режим Путіна насправді є застоєм», – зауважує аналітик.

Критики говорять, що Путін був найбільшою помилкою Єльцина. І приватно він висловлював жаль із приводу того, наскільки Росія перетворилася на авторитарну країну за час путінського правління.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG