Доступність посилання

ТОП новини

Віддайте інтернет!


Як утриматись при владі? – Та просто позбавити людей можливості обмінюватись інформацією. Висмикнути телефонний кабель, забрати мобільний, відімкнути інтернет і, про всяк випадок, забити дошками поштову скриньку – людина у повній ізоляції і владі загрожувати не може.

Такою логікою керуються у Єгипті. Сьогодні завдяки зусиллям єгипетського уряду, що з останніх сил чіпляється за владу, країна втратила останнього інтернет-провайдера. Єгиптяни лишились без доступу до глобальної мережі і мобільного зв’язку. Щоб вже точно «спрацювало», закрили навіть офіційний сайт президента (www.presidency.gov.eg).

Єгипетська влада забула про те, що ми живемо у новому тисячолітті, тому залізні завіси будувати значно важче.

Вирішення проблеми знайшлось майже відразу. Компанія Google розробила сервіс, який дозволяє лишати повідомлення у Twitter без доступу до мережі. Просто телефонуєш за спеціальним номером і лишаєш повідомлення (@speak2tweet).

Вже не в одній «вільній» країні пробували забороняти чи обмежувати соціальні мережі. Не думаю, що Цукерберг це планував, але його Facebook перетворився на ідеальний простір для революційної діяльності. Для прикладу, зараз, коли Ви читаєте мій блог, тисячі сирійців об’єднуються у соціальних мережах, щоб захистити власні права. Революційна хвиля поширюється інтернетом з небаченою швидкістю. Відлуння туніського землетрусу відчують далеко за межами регіону.

Технологія утримання влади змінилася. Інформаційний простір тепер контролюють зовсім не обмеженнями та заборонами.

Приклад сучасним тиранам треба брати з Росії, де вже зрозуміли що для інтернету треба особливий підхід. Інформаційна присутність скрізь, блогери та коментатори «на ставці», ілюзія відкритості влади (згадати хоча б Медведєва у Twitter)… Будь-яка здорова думка в «рунеті» відразу ж обростає тисячами абсурдних коментарів та безглуздих смайликів. Так тримати!

Нам пощастило – українська влада поки може лише мавпувати дії (обираючи найбезглуздіші з них) своїх східних колег. Поки що…
XS
SM
MD
LG