Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція і демонстранти відкидають план президента Єгипту


Провідний єгипетський опозиційний діяч, лауреат Нобелівської премії миру Мохаммед ель-Барадей, заявив пізно ввечері в вівторок, що відкидає пропозицію президента Хосні Мубарака піти в відставку тільки після чергових президентських виборів у вересні цього року.

Люди хочуть, щоб Мубарак відійшов, і він «втратив свою легітимність», заявив ель-Барадей на арабському телеканалі «Аль-Арабія».

Так само й учасники акції протесту на площі Тахрір («Визволення») в столиці Каїрі відкинули пропозицію президента. Телетрансляцію заяви Мубарака вони зустріли вигуками «Йди геть!» і «Не ми підемо – він піде!».

Дехто з демонстрантів заявляв, що у п’ятницю по обіді збиратиметься біля президентського палацу.

Учасники протестів і опозиція вимагають негайної відставки Мубарака. Ель-Барадей раніше заявляв, що президент також мав би залишити країну до п’ятниці, щоб уникнути кровопролиття.

У вівторок пізно ввечері Мубарак виступив із телезверненням, у якому заявив, що вже не балотуватиметься на вересневих виборах.

Водночас він додав, що не піде в відставку негайно і не виїде з Єгипту.

Як заявив Мубарак, час, який залишився до кінця терміну, він має намір використати на здійснення реформ, серед яких і зміни до Конституції, щоб забезпечити «мирну передачу влади».

Серед обіцяних ним реформ – скорочення президентського терміну, полегшення умов для кандидування на президента чи посилення боротьби з корупцією.

Виступ Мубарака транслювали на державному телебаченні.

Сотні тисяч людей залишилися до пізнього вечора на площі Тахрір у Каїрі, щоб дочекатися цієї трансляції, після більш як мільйонної акції протесту вдень у вівторок.

Десятки тисяч виходили на схожі демонстрації в інших містах Єгипту.

Вівторок був уже восьмим днем противладних протестів у Єгипті, в яких попередніми днями загинули понад сто людей.
XS
SM
MD
LG