Доступність посилання

ТОП новини

Влада знову змінюватиме виборчі правила


Київ – Виборчий кодекс може бути ухвалений вже до кінця нинішньої сесії. Про це заявив голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. За словами представників Партії регіонів, розробка цього документу практично завершена. В опозиції ж підтверджують, що виборче законодавство і справді може бути оновлене у першій половині нинішнього року, але не виключають, що у кодексі можуть бути закладені небезпечні для демократії норми.

У Партії регіонів прогнозують ухвалення виборчого кодексу вже на поточній сесії парламенту. Про це розповів лідер фракції Олександр Єфремов. За його словами, на даний момент документ вивчають експерти.

«Зараз вже практично готовий виборчий кодекс. Ми і нашим колегам з Євросоюзу обіцяли, що між виборами підготуємо такий документ. Він вже майже готовий і проходить стадію експертних оцінок. Як тільки він буде зареєстрований у Верховній Раді, а ініціатором виступає Президент, депутати одразу візьмуть його в роботу. Я думаю, що впродовж цієї сесії ми виборчий кодекс ухвалимо», – додав Єфремов.

Утім, у Партії регіонів не розкривають деталей змісту майбутнього кодексу. Водночас, там нагадують, що процес змін правил для виборних органів влади вже розпочався. Напередодні Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції, яким визначено однаковий термін повноважень у 5 років для Президента, депутатів усіх рівнів та сільських, селищних і міських голів.

Відтак, у Партії регіонів запевняють, що змінами до Конституції парламент узгодив терміни повноважень державних та місцевих органів влади. Водночас Олександр Єфремов зазначив, що рішення про дату виборів на місцевих рівнях може бути ухвалено з «невеличким порушенням».

Все що робиться зараз владою – робиться тільки на свою користь – Павловський

Нинішній владі не звикати до порушень законодавства, зокрема, Конституції, каже Радіо Свобода народний депутат від БЮТ – Батьківщини Андрій Павловський.

«Все що робиться зараз владою – робиться тільки на свою користь. Ми це бачили по підготовці і проведенню тих же місцевих виборів. Таку ж ганебну, брудну практику фальсифікацій і тиску вони намагаються перенести тепер і у виборчий кодекс. Там передбачаються можливості щодо зняття кандидатів неугодних, несправедливого формування виборчих комісій та повне застосування адміністративного ресурсу», – каже Павловський.

Чинний закон про вибори було ухвалено депутатами 10 липня 2010 року. Комітет виборців України назвав його «злочином проти виборця». Закон також розкритикували багато міжнародних інстанцій.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG