Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині УПЦ (МП) судиться за український храм


130 річний храм Вознесіння у селі Кам’янка Тельманівського району
130 річний храм Вознесіння у селі Кам’янка Тельманівського району

Донецьк – На Донеччині продовжується боротьба за церкви між прихильниками Київського і Московського патріархатів. Одну з найстаріших церков в області, 130-річний храм Вознесіння у селі Кам’янка Тельманівського району, намагаються перевести під юрисдикцію Московського патріархату. Представники Московського патріархату вважають неправомірними дії 15-річної давнини, коли храми передавались місцевим релігійним громадам згідно з указом Президента Леоніда Кучми, і оскаржують їх у суді. Судове засідання у справі церкви Вознесіння в Кам’янці завершилося тим, що трійка суддів оголосила перерву для залучення третьої сторони, представників Тельманівської райдержадміністрації, щоб перевірити умови передачі.

Стара сільська церква Вознесіння, що у селі Кам’янка Тельманівського району Донецької області, перейшла під юрисдикцію Української православної церкви Київського патріархату 15 років тому, згідно з указом Президента про повернення храмів релігійним громадам. Упродовж цього часу, коли приміщення церкви було занедбане, воно не цікавило представників мМосковського патріархату. Утім, тепер, коли храм відбудували, Московський патріархат вирішив претендувати на нього.

Боротьба за храм Вознесіння триває третій місяць. Після невдалих спроб захопити його силою прихильники Московського патріархату подали до суду з метою опротестувати рішення облдержадміністрації 1996 року про передачу цієї церкви місцевій релігійній громаді.

Мешканка села Варвара Камарлі, яка від свого імені подала до суду, вважає, що її навмисне ввели в оману, бо вона думала, що ходить до церкви Московського патріархату. Про це у суді заявив її представник Денис Зотов.

«На території села Кам’янка, раніше це була Нова Карань, жили переселені греки, які віросповідали православ’я. А релігійна громада належала до Російської православної церкви», – сказав Зотов.

За 15 років загубились документи на церкву

Під час судового слухання виявилось, що місцева влада загубила документи про те, що на момент передачі церква належала державі. І це, за словами Дениса Зотова, є підставою, щоб скасувати рішення про передачу церкви релігійній громаді.

Зотов отримав офіційні відповіді від райдержадміністрації і місцевого Бюро технічної інвентеризації, що ані власність на землю під церквою, ані сама споруда не зареєстровані. Натомість представники відповідача, Донецької облдержадміністрації, наголошують, що на момент передачі церква була зареєстрована згідно з листами місцевої влади. Отже, суд вирішив, перш ніж ухвалити рішення, вислухати людей, які мали реєструвати церкву.

Священики Київського патріархату вважають історію з церквою у Кам’янці рейдерським захопленням.

«Зруйнований храм нікому не потрібний. Коли є готовий храм, зверніть увагу, тільки коли вже ремонт під кінець – а зараз ми швиденько приберемо його до рук! Це що – Христові діяння?», – говорить отець Володимир (Коскін).

Українські священнослужителі кажуть, що за останні кілька років це вже третій храм, який у них забирають у такий спосіб. У 2008 році росіянам вдалось перевести під свою юрисдикцію церкву у селі Новоселівка Донецької області, а також у суперечливу ситуацію потрапили дві культові споруди у Макарівському районі Київської області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG