Доступність посилання

ТОП новини

У Європі заявляють про «серйозні питання» до справи Тимошенко


Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт називає неприпустимим факт, як він сказав, заборони лідерові партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко поїхати до Брюсселя. Про це він заявив сьогодні в Брюсселі на урочистому зібранні з нагоди 50-річчя Асоціації європейських студентів-демократів, повідомляє агентство «УНІАН».

«Це не було б можливим у жодній європейській країні в тих умовах, які я можу бачити», – додав Більдт.

За його словами, у політиків Європи є «серйозні питання» до справи, порушеної проти колишнього українського прем’єра. Міністр також зауважив, що має суттєві підозри стосовно політичного підґрунтя у справі Тимошенко.

Водночас депутат Європарламенту Міхаель Ґалер (група народних партій, Німеччина) заявив, що, за його словами, заборона лідеру партії «Батьківщина» відвідати Брюссель продемонструвала неєвропейські звички влади України. «Я суворо протестую проти цих старорежимних маневрів», – додав він.

Ще один депутат Європарламенту Марек Сівец (група Прогресивного альянсу соціалістів та демократів, Польща) наголосив, що процес проти Тимошенко має бути прозорим і швидким. Щодо рішення Генеральної прокуратури України, яким екс-прем’єру, за його словами, заборонено відвідувати Брюссель, Сівець висловив думку, що це питання є внутрішнім питанням України.

Як заявив депутат, він чув низку скарг щодо незалежності юридичної системи України, однак при цьому висловив думку, що будь-які звинувачення на адресу влади у впливі на рішення правоохоронців мають бути доведені.

Генеральна прокуратура відмовила Тимошенко, яка перебуває під підпискою про невиїзд, дозволити їй відвідати Брюссель, де вона планувала провести низку зустрічей, зокрема, з президентом Європарламенту Єжи Бузеком.

За інформацією ГПУ, слідчий мотивував свою відмову тим, що на вказаний час призначені слідчі дії у справі. Крім того, за даними Генпрокуратури, є оперативні дані про те, що Тимошенко мала намір скористатися поїздкою за кордон, щоб залишити Україну і ухилитися від слідства.
XS
SM
MD
LG