Доступність посилання

ТОП новини

Коли поліцейські не охороняють, а грабують: прецедент у Латвії


Рига – Подія, що відбулася нещодавно у Латвії, ніби скопіювала сюжет так званого фільму-пограбування (heist film). У містечку Єкабпілсі п’ятеро грабіжників, четверо з яких – поліцейські та бійці спеціального підрозділу «Альфа», вчинили спробу пограбувати зал гральних автоматів. На шляху нечесних охоронців став чесний поліцейський, який і загинув на своєму посту. Ця подія викликала широкий розголос у латвійському суспільстві, викрила морально-етичні та матеріальні проблеми, які спричинили поліцейських-грабіжників до здійснення вчинку, не гідного звання правоохоронця.

Озброєний напад вчинили співробітники Тукумської поліції, брати Денис та Павло Христофоріді, співробітники елітного поліцейського батальйону «Альфа» Арво Жагар та Леонід Конюхов, а також, так би мовити, «приватна особа» Станіслав Бабеліс.

Підпрацьовуючи охоронцями у вільний від основної роботи час, поліцейські-грабіжники дізналися, що у залі гральних автоматів «Fenikss» у Єкабпілсі має бути значна сума грошей.

За неофіційною інформацією, це була так звана «чорна каса» прибутку від азартного бізнесу, яка звозилася до Єкабпілсу із усього регіону. Грабіжники настільки були впевнені, що заяви про пограбування «чорної готівки» від власників не буде, що грабували просто у поліцейському одязі.

Однак працівник грального залу встиг натиснути на «червону кнопку», і на місце злочину прибула патрульна машина із поліцейськими, одного з яких і вбили перевертні у погонах.

Кредит як привід для пограбування

Зараз грабіжники перебувають під арештом і мотивують свій злочин матеріальними проблемами, мовляв, при малій зарплаті мали значні кредити, які слід було віддавати. Латвійський поліцейський у середньому отримує зарплату в розмірі 400–600 доларів.

«Бувають професійні хвороби чи психологічні проблеми, коли людина переходить за червону лінію у своїх діях. Коли така людина має владу, має зброю, то інколи у кризовій ситуації вона може причинити зло собі чи навколишнім. Це дуже небезпечно, тут потрібна психологічна допомога. Але існує ще дисципліна та професійна етика. Поліцейському може бути погано, недостатня зарплата, може не бути мотивації, але це не привід до здійснення вчинків, неприйнятних для правоохоронця», – зазначає колишній керівник кримінальної поліції Латвії Валдіс Пумпурс.

34-річний загиблий поліцейський Андріс Знотиньш мав невелику зарплату і кредити, до того ж до останнього допомагав хворій матері. Але він мав інший погляд на роботу і на обов’язки поліцейського, ніж ті, хто його вбив.

Героя ховали з почестями, родині надали компенсацію у розмірі 100 тисяч доларів. На похоронах був присутній і президент Латвії Валдіс Затлерс.

Правопорушення у правоохоронців

Експерти зазначають, що інцидент у Єкабпілсі викрив низку фактів правопорушень, здійснених до цього «альфівцями», а також звернув увагу уряду на складний стан справ у структурі латвійської поліції.

Міністр внутрішніх справ Латвії Лінда Мурнієце після єкабпілської події у відставку не пішла. Наразі вона зазначила, що надалі більше уваги приділятиметься підбору кадрів, а також матеріальному забезпеченню поліцейських, зокрема, передбачається удвічі збільшити їм зарплату. Підрозділ «Альфа» реорганізують, назва його буде змінена.

«Комплексна перевірка відбудеться у всіх регіонах, це буде позачергова атестація та психологічні тести. Будуть розглянуті дисциплінарні справи працівників «Альфи» та інших поліцейських. Нечесні поліцейські будуть позбавлені роботи. Перевірки торкнуться і додаткових місць роботи поліцейських, зокрема, щоб це не була робота у казино та залах ігрових автоматів», – зазначила Лінда Мурнієце.

Начальник Ризького регіонального правління поліції Інтс Кюзіс додав, що поліцейських перевірятимуть на наявність значних боргів, а також чи живуть вони згідно зі своїми можливостями.

Натомість питання про контроль інкасацій коштів азартного бізнесу поки що залишається відкритим. За словами колишнього власника пов’язаної із азартним бізнесом фірми Admirāļu klubs Яніса Давідса, цей бізнес у Латвії має сильне лобі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG