Доступність посилання

ТОП новини

Щоб домовитися з Росією, Україні потрібні нові переконливі аргументи (огляд преси)


Київ – Успіхи України, яка домагалася від Росії лише двох поступок – гарантій на збереження статус-кво в прокачуванні газу для Європи через українську трубу та перегляду ціни російського газу, – поки що незначні. З цінами нічого не виходить, а гарантія практично обмежена часом введення в експлуатацію обхідних російських газових потоків. Але одна справа добиватися допомоги або поступок , і зовсім інша – показати, що Україна має істотні та досить болючі аргументи. Як пише газета «День», добре було б роздобути свою газову «палицю» – курс на скорочення російського газового імпорту. І для цього дещо вже робиться. Що саме розповідається в статті «Аби домовитися з Росією, потрібні нові переконливі аргументи».

Газета «Україна молода» коментує рішення народних депутатів скасувати квоти на українську мову та пісню у теле- та радіо просторі. За всі роки незалежності, навіть iз квотою, українська держава досить мляво відстоювала свої позиції в інформаційному просторі, – переконаний експерт видання. Тепер це робити значно важче, однак, конче необхідно. Публікація називається «Музична блокада».

«Газета по-українськи» згадує, що однією з перших «реформ» чинної влади в освіті стало видалення з підручників історії для шкіл згадки про бій під Крутами 29 січня 1918-го. Що ж такого небезпечного в епізоді під Крутами? Як стверджує видання, «люди, виховані на героїчному, становлять природну загрозу клептоманському режиму». Саме тому з українських підручників і забирають героїв Крут.

Міністерство освіти продовжує зводити рахунки з українською історією, стверджують «Вечірні вісті». Мова про вилучення з обов’язкової шкільної програми роману Василя Барки «Жовтий князь», у якому йдеться про роки Голодомору, з котрим не так давно «боролись» в курсі історії. Подробиці «За що виключили «Жовтого князя»?

Газета «Голос України» попереджає про небезпеку знищення пам’яток історії та культури на Закарпатті. Про те, які шанси в історичних будівель витримати натиск новобудов видання розмірковує у статті «Модерн проти старовини».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG