Доступність посилання

ТОП новини

Життя з КДБ: домашній арешт по-білоруськи


Володимир Некляєв
Володимир Некляєв

Прага – Президент Білорусі погодився випустити з тюрми двох своїх критиків, що провели за ґратами понад місяць після протестів проти сумнівного переобрання Олександра Лукашенка. Але в цьому рішення є і підводний риф – екс-кандидат на президента Білорусі Володимир Некляєв і журналістка Ірина Халіп тепер живуть під одним дахом із офіцерами КДБ.

Володимира Некляєва та Ірину Халіп випустили з білоруської тюрми 29 січня. Їм загрожує до 15 років за ґратами – за звинуваченнями в організації масових заворушень.

Оглядачі вважають, що білоруська влада помістила їх під домашній арешт, щоб запобігти санкціям Заходу за виборчі порушення і репресії після голосування. Санкції, тим не менше, запровадили на початку цього тижня.
Ірина Халіп


Домашній арешт має незвичну форму, адже поруч постійно присутні офіцери КДБ. По телефону з Мінська подробиці Радіо Свобода розповіла дружина білоруського політика Ольга Некляєва. «Вони в сусідній кімнаті. Двері відчинені, – зауважила вона. – Умовою домашнього арешту було, щоб співробітники були вдома. Він розписувався, що не проти цього».

Офіцери КДБ мають дбати, щоб Некляєв і Халіп не покидали своїх квартир, не говорили по телефону, не слухали радіо і не користувалися інтернетом. У них також немає повноцінного доступу до лікарів.

«Лікар до нього прийти не може. Нам сказали, що я можу переговорити з лікарем, описати його стан і він заочно випише, які треба приймати пігулки і я це буду контролювати», – зазначила Ольга Некляєва.

Непрошені гості з КДБ п’ють чай удома в опозиціонерів

64-річний Володимир Некляєв має гіпертонію, а під час протестів 19 грудня його жорстоко побили. Наступного дня його забрали до тюрми прямо з лікарні.

Незважаючи на глибоку відразу до білоруської влади, його дружина вирішила не конфліктувати зі співробітниками КДБ, які опинилися поруч. Деколи вона сама дає непрошеним гостям чай.

«Мені ще не вистачало, щоб вдома у мене була конфронтація. Мені досить, що я в такому стані була півтора місяці. Вдома чоловік і я хочу, щоб у нього була спокійна, нормальна атмосфера, без напруження», – говорить дружина Некляєва.

Батько журналістки Ірини Халіп також проти конфронтації з кадебістами і зазначає, що охоронці «просто виконують свою роботу».

На відміну від Некляєвої, яка розповідає чоловікові про останні події в Білорусі, Володимир Халіп не розмовляє з донькою про політику. «Ми говоримо лише на побутові теми. Не виходимо ні на які інші, щоб не ускладнювати ситуації», – каже він.

Чоловік Ірини Халіп, ще один екс-кандидат на президента Білорусі – Андрій Санніков – тим часом далі сидить у тюрмі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG