Доступність посилання

ТОП новини

Янукович пропонує Раді направити миротворців у Кот-д’Івуар


Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді додатково направити три військових вертольоти Мі-24 зі складу українського миротворчого контингенту, що діє в складі місії ООН у Ліберії, до Кот-д’Івуару для виконання завдань щодо стабілізації ситуації в цій країні, яка загострилась після президентських виборів.

Про це йдеться в законопроекті «Про затвердження рішення Президента України щодо миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки операції ООН у Кот-д’Івуарі», зареєстрованому в парламенті.

Як йдеться в поданні Президента, у зв’язку з тим, що після оголошення результатів другого туру президентських виборів, які відбулися 28 листопада 2010 року, у Кот-д’Івуарі на тлі визнання міжнародною співдружністю легітимним президентом Алассана Уаттарії й міжнародної ізоляції самопроголошеного президента Лорана Гбагбо фактично утворилося двовладдя, що призвело до різкого загострення ситуації.

У країні відбуваються зіткнення прихильників двох політичних таборів, у результаті яких уже загинули близько 170 людей, поранені більш як 200 і затримані близько 450.

Для недопущення ескалації конфлікту секретаріат ООН звернувся до Януковича з проханням про додаткове спрямування у Кот-д’Івуар трьох бойових вертольотів.

Фінансування видатків на діяльність українських миротворців у Кот-д’Івуарі буде здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету, передбачених на фінансування українських миротворців у Ліберії, з подальшим відшкодуванням цих коштів з бюджету ООН.

У Кот-д’Івуарі для виконання завдань місії ООН раніше були спрямовані 23 військовослужбовців і два вертольоти Мі-8 української вертолітної групи, які базуються на території міжнародного аеропорту в місті Буаке.
XS
SM
MD
LG