Доступність посилання

ТОП новини

Україні не потрібні таланти. Вокаліст Юрій Миненко – не виняток


Юрій Миненко
Юрій Миненко

Львів – 31-річний оперний співак з рідкісним голосом – контртенор– Юрій Миненко має розписані гастролі у світі на кілька років наперед. Тим часом жоден український оперний театр не запросив до співпраці талановитого співака, єдиного українця, який став фіналістом престижного конкурсу «Співець Світу». Сьогодні Юрій Миненко виступить з одним концертом у Львові, але не на оперній сцені, а в залі філармонії.

У 2009 році серед 600 конкурсантів найпопулярнішого конкурсу «Співець Світу» в Англії Юрій Миненко став фіналістом і в оперній номінації, і в камерному співі.

Голос, дарований Богом

Оперний вокаліст каже, що його голос – подарований Богом. За визначенням музикознавців, він володіє контртенором широкого діапазону, більш ніж трьох октав. Це красивий тембр, який не може зрівнятися з жодним із низьких жіночих голосів, які не виробляють такої граційності. У світі контртенор вважають унікальним голосом для чоловіка. Юрій Миненко виконує свою улюблену барокову музику.

«У нас немає традицій цього співу. Музику, яку я виконую, Вівальді, Генделя, яку ми чуємо не так часто і не знаємо, має відроджуватись, бо вона дуже гарна. В Україні люди йдуть на бренд, а не на музику, не на голос. Я задоволений, що співаю ту музику, яку я люблю».

В Україні не привітали Юрій Миненка з успіхом

Світові критики уже віднесли молодого українця до плеяди видатних вокалістів сучасності. Його концерти розписані на три найближчі роки, а це виступи на великих сценах у Швейцарії, Англії, США, Німеччині, Росії. Однак українська влада не зауважила успіх українця. Його не привітали з перемогою у престижному конкурсі у Радомишлі, де він народився, ні у Житомирі та Одесі, де навчався. Юрій Миненко не звучить в українських радіо та телеефірах.

Протягом трьох років він, як аспірант, викладав в Одеській музичній академіï. Але і цей досвід, і величезний досвід роботи у Європі не зацікавив львівських молодих співаків, які не попросили Юрія Миненка провести для них майстер-клас зі стилістики барочної музики.

Юрій працює з найбільшим продюсерським агентством у світі. Байдуже ставлення в Україні до культури, неможливість професійно зростати, корупція і заздрість у мистецьких колах змушують талановитого співака покинути Україну.

«Це складне для мене питання. Бо я людина, яка переживає за свою націю, маю польські, українські корені. Але все так складається у житті, що мені доведеться поїхати звідси. Моя сім’я мешкає зараз в Одесі. Там ми орендуємо квартиру, я за такі ж майже гроші винайматиму помешкання у Лондоні. Я у першу чергу виконавець, – розповідає вокаліст. – Мені за кордоном імпонує професіоналізм у всіх сферах, там немає зірковості. Ти працюєш і робиш це найкраще. Головне для мене – співати. Якби не Сергій Проскурня, то в Україні і не знали б, що я став переможцем. Мені було дуже прикро, що всі матеріальні витрати на себе за участь у конкурсі взяла британська сторона. Вони не мали цього роботу, це мала фінансувати Україна».

Юрій Миненко поповнить число талановитих українців, чий талант не поцінований на батьківщині, але уже оцінений у світі. Скільки ще особистостей увійде до цього списку?..
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG