Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Варшаві: польські журналісти мають однобічну інформацію


Віктор Янукович та Броніслав Коморовський
Віктор Янукович та Броніслав Коморовський

Варшава – У Польщі з першим офіційним візитом перебуває Президент України Віктор Янукович. Дводенна програма його візиту присвячена польсько-українській економічній співпраці, євроінтеграції України, а також футбольному чемпіонату Євро-2012. У четвер Віктор Янукович та Президент Польщі Броніслав Коморовський підписали дорожню карту польсько-українського співробітництва на 2011-2013 роки.

На спільній прес-конференції у Варшаві обидва Президенти запевнили, що польсько-українські стосунки вважають стратегічними. Броніслав Коморовський під час офіційної промови запевнив, що Польща підтримує євроінтеграційні прагнення України. За його словами, Варшава особливо сприятиме цим намірам сусідньої держави, коли через п’ять місяців Польща очолить Євросоюз.

Польський президент нагадав, що Україна готується підписати три важливі договори, котрі сприятимуть її інтеграції з Європейським Союзом, зокрема угоду про асоційоване членство в ЄС, про зону вільної торгівлі, а також угоду про безвізовий режим. Як сказав Броніслав Коморовський, Польща сприятиме Україні в укладенні всіх цих договорів. Польський Президент висловив сподівання, що Україна, прагнучи в об’єднану Європу, зробить велике зусилля й належно підготується до оцінювання з боку вимогливих євросоюзних установ.

Передусім економічна співпраця

Як сказав Броніслав Коморовський, він дуже задоволений тенденціями, що намітилися в економічних взаєминах двох країн. Президент Польщі відзначив той факт, що на варшавській біржі вже тепер функціонує 5 великих українських спілок. «Наша співпраця в найважливішому напрямку, тобто економічному, не розвинута до такої міри, як наші політичні контакти, Ми радіємо що варшавська біржа стала важливим місцем для українського бізнесу, хочу нагадати, що 5 великих українських фірм вже є на варшавській біржі, а наступні готуються на неї ввійти», – зауважив Коморовський. Він також повідомив, що Україна й Польща уклали угоду про співпрацю у сфері інвестицій та господарської співпраці.

Польсько-українська співпраця розвиватиметься й у інших площинах. За словами голови польської держави, Президенти домовилися інтенсифікувати заходи зі створення польсько-українсько-литовської військової бригади. Ця бригада виконувала б завдання, повязані з міжнародною безпекою. Окремо Коморовський наголосив на тому, що сторони домовилися інтенсифікувати обмін молоддю, а також брати участь у спільних важливих заходах, передусім у відзначенні 20-річчя незалежності України. Він нагадав, що Польща була першою державою, котра визнала незалежність своєї східної сусідки.

Польща була і є стратегічним партнером – Янукович

Віктор Янукович також заявив, що задоволений розмовою з Броніславом Коморовським, назвав її відвертою, патрнерською та конструктивною. За словами українського Президента, сторони принципово домовилися про поглиблення польсько-українського діалогу.

«Польща була, є і залишається нашим стратегічним партнером, добрим сусідом, – наголошував Янукович. – Польща головний партнер України, який пітримує українські прагнеення європейської інтеграції».

За словами Президента України, взаємини двох держав будуть збагачені принципово новими елементами, що відображено в щойно підписаній «дорожній карті» на найближчі три роки. Як сказав Янукович, з метою кращої координації польсько-українських відносин, буде підвищено статус консультаційного комітету Президентів, який відтепер очолюватимуть голови президентських адміністрацій. «Особливо хочу наголосити, що європейська інтеграція є головним зовнішньополітичним пріоритетом України», – сказав голова української держави.

Переповідаючи журналістам зміст своєї розмови з Комровським, Янукович зазначив, що особливу увагу голови держав приділили співробітництву в енергетичній сфері. Зокрема, сторони проаналізували стан реалізації проекту євразійського нафтотраспортного коридору та спорудженння нафтопроводу Одеса – Броди – Плоцьк – Гданськ.

За словами Президента України, досягнуто домовленості про реконструкцію та спорудження нових прикордонних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, а також про запровадження спільного прикордонно-митного контролю. Віктор Янукович нагадав, що в ці дні у Варшаві відбувається зустріч керівників польських та українських регіонів і запевнив, що для України дуже цікавий досвід польської адміністративно-територіальної реформи.

«Незручне» запитання польських журналістів

Відповідаючи на запитання журналістів, Президенти Польщі та України говорили серед іншого про готовність Польщі до приходу українського капіталу на польський ринок. Проте в короткій розмові з журналістами йшлося не тільки про економічні справи. Зокрема, представники мас-медіа дізналися, що Броніслав Коморовський охоче взяв би участь в урочистостях з нагоди 25-х роковин Чорнобильської катастрофи. За його словами, проблема усунення наслідків цієї техногенної катастрофи не є проблемою лише України та Білорусі.

Гарний гумор українському Президентові дещо зіпсували наполегливі польські журналісти, які вперто намагалися отримати відповідь на запитання, чому за оцінкою «Freedom House» минулого року Україна з «вільної» країни перетворилася на «частково вільну». Журналістів із польського телебачення цікавило, чи справді в Україні зазнають утисків незалежні медіа та громадські організації, а також судового переслідування зазнає опозиція.

На це запитання Віктор Янукович не дав прямої відповіді. Він запевняв, що польські журналісти мають однобічну інформацію. Мовляв, хтось підсунув їм неперевірені дані. На спільній прес-конференції двох Президентів голова української держави сказав, що в Україні діє принцип верховенства права. Як твердив Президент України, за колір партійного прапора нікого не переслідують. А польським журналістам Янукович радив оцінювати українську ситуацію «зі всіх сторін, це буде правильно».

Що зближує народи?

Після зустрічі з польським президентом, Віктор Янукович зустрічався з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском. Український Президент та польський прем’єр розмовляли про співпрацю в енергетичній галузі, переговорний процес України з ЄС, а також про підготовку до Євро-2012.

У п’ятницю 4 лютого Віктор Янукович та Броніслав Коморовський відвідають Варшавську біржу цінних паперів, де візьмуть участь у завершальній сесії Х польсько-українського економічного саміту. За словами польского президента, візит на біржу буде сигналом про те, наскільки важливого значення сторони надають саме економічній співпраці. «Економіка, бізнес – це те, що може найбільше зближувати народи», – зазначив Президент Польщі.

Більшу частину другого дня свого візиту в Польщі (у п’ятницю) Віктор Янукович проведе у Ґданську, де відвідає нафтовий порт, покладе квіти до пам’ятника загиблим робітникам суднобудівного заводу, а також зустрінеться з регіональною владою.

Про демократію поговорять віч-на-віч?

Коментуючи перебіг офіційного візиту Віктора Януковича до Польщі, польський політолог Анджей Шептицький зауважив, що хоч польська влада відкрито не коментує питання дотримання норм демократії в Україні, все ж вона цілком тверезо оцінює ситуацію. «Я б не очікував публічних декларацій від президента Коморовського щодо стану демократії в Україні. Натомість не виключаю, що ця справа виникне під час закритих розмов, адже це питання непокоїть польську владу», – зазначив політолог.

За словами польського експерта сьогоднішній візит Віктора Януковича до Польщі можна вважати спробою пожвавлення польсько-українських взаємин, що здавалося, завмерли минулого року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG