Доступність посилання

ТОП новини

Назарбаєв підписав закон про дострокові вибори президента


Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав у четвер закон про конституційні зміни, які уможливлюють дострокові вибори голови держави.

За середу й четвер законопроект про право президента призначати дострокові вибори схвалили обидві палати парламенту.

У понеділок із ініціативою дострокових виборів виступив сам Назарбаєв, коли раніше того дня Конституційна рада країни відхилила інші щойно ухвалені зміни до Конституції, які мали уможливити референдум про продовження повноважень президента до 2020 року без виборів.

Чергові вибори мали б відбутися наступного року. Тепер, як вважають, дострокові можуть призначити на термін через кілька місяців.

70-річний Нурсултан Назарбаєв став президентом Казахстану ще перед розпадом Радянського Союзу, в 1990-му, а до того два роки керував Казахською РСР як перший секретар ЦК Комуністичної партії Казахстану. Відтоді він незмінно очолює державу, кілька разів переобравшись і вже одного разу продовживши свої повноваження без виборів через референдум. Він має спеціальні статуси «першого президента» і «єлбаси» («лідера нації»), які дають йому особисто право обиратися на голову держави на необмежену кількість термінів.
XS
SM
MD
LG